Γνωρίζουμε πόσο κακό κάνουμε όταν κριτικάρουμε το βάρος του άλλου;

images_varos.jpg

Τα κορίτσια τα οποία χαρακτηρίζονται ως ‘χοντρά’ κατά την τρυφερή ηλικία των 10 ετών είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα στην ηλικία των 19 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα πικρόχολα και επιπόλαια σχόλια για το σωματικό βάρος του άλλου, ιδίως απέναντι σε μικρά κορίτσια που διανύουν την παιδική ή εφηβική τους ηλικία. Το να πεις σε κάποιο παιδί ότι είναι ‘χοντρό’ είναι αρκετό για να το κάνεις να το πιστέψει, να περιθωριοποιηθεί και να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του.

Στην εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, συμμετείχαν 2370 κορίτσια από τη Βόρεια Καλιφόρνια, το Σινσινάτι και την Ουάσιγκτον, εκ των οποίων, στο 58 τοις εκατό είχαν γίνει σχόλια ότι είναι χοντρά στην ηλικία των 10 ετών.

Εννέα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που είχαν χαρακτηριστεί ως χοντρά είχαν 1,66 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στα 19 τους απ’ ότι τα υπόλοιπα παιδιά. Μάλιστα, όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν κάνει τέτοια σχόλια, τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας αργότερα.

“Το άτομο που χαρακτηρίζεται και αποκαλείται χοντρό στιγματίζεται, βιώνει το ρατσισμό και υφίσταται διακρίσεις… Όπως δείχνουν και πρόσφατες έρευνες ο στιγματισμός, η κριτική και άλλες τέτοιου τύπου συμπεριφορές απέναντι σε ένα άτομο σχετικά με το σωματικό του βάρος, αυξάνουν το άγχος, γεγονός που μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής,” όπως δήλωσε και ο συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Hunger.

Μάλιστα, όπως έχει φανεί και σε προηγούμενες μελέτες, τα παχύσαρκα παιδιά εκκρίνουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, και όπως είναι γνωστό η κορτιζόλη σχετίζεται με απώλεια μυϊκής μάζας και αυξημένη εναπόθεση λίπους ιδίως στην κοιλιακή χώρα!

Υπάρχουν πάνω από 100 λόγοι που ευθύνονται ή που συνηγορούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, και τα πρωτεία που κρατά σφιχτά στα χέρια της η χώρα μας ως προς τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την αντιμετώπισή της. Το σίγουρο είναι ότι η κριτική δεν είναι ένας από τους ενδεδειγμένους τρόπους. Αντίθετα, η στήριξη, η κατανόηση και η ενθάρρυνση για αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς, για αύξηση της άσκησης και υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους τρόπους αντιμετώπισής της!

Πηγή : nutrimed.gr