5 τρόφιμα που έχουν καλύτερη γεύση τον Νοέμβριο!

images_27_fghjk.JPG

Ο Νοέμβρης ήρθε και φέρνει μαζί του, τη νέα του σοδειά. Τα φρούτα και τα λαχανικά του Νοεμβρίου είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα που έρχεται.

Ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι η πληθώρα τροφίμων στην αγορά και η άγνοια τους σχετικά με τη την εποχή συγκομιδής και κατανάλωσης των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, που τους αναγκάζει να αγοράζουν τρόφιμα, τα οποία δεν είναι “εποχής”!.

Τι σημαίνει αυτό;

Όλοι ξέρουμε ότι η ντομάτα είναι καλοκαιρινό φρούτο. Ωστόσο, η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους πάγκους των μανάβικων όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση με αυτή που έχει το καλοκαίρι, όμως είναι διαθέσιμη για κατανάλωση.

Το μαρούλι ανήκει στην ίδια κατηγορία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το μαρούλι, όπως και η πατάτα είναι υβρίδια, δηλαδή είναι σπόροι κατασκευασμένοι στο εργαστήριο, άρα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και δεν διακρίνεται πλέον η κατάλληλη εποχή συγκομιδής τους.

Οι επιλογές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μειώνεται το χειμώνα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του λαχανικού και του φρούτου.

Ο Νοέμβρης, είναι ένας μήνας που «μυρίζει» πορτοκάλι, μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ και ρόδι και μας γεμίζει με βιταμίνες οι οποίες δρουν προστατευτικά, ενάντια στο κρυολόγημα.

Στα λαχανικά του Νοεμβρίου ανήκουν οι αγκινάρες, το κουνουπίδι, τα καρότα, η κολοκύθα, το λάχανο, το μπρόκολο, το παντζάρι και το κρεμμύδι. Όλα αυτά λόγω εποχικότητας βρίσκονται στα καλύτερά τους! Προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες, μέταλλα και υπέροχη γεύση!

Ας δούμε αναλυτικά μερικά από αυτά:

Λαχανικά:

Το λάχανο

Αυτή την εποχή είναι στο «αποκορύφωμά» του, πιο νόστιμα από ποτέ! Όλα τα λάχανα, είτε πράσινα, είτε μώβ, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, τα οποία χρειαζόμαστε καθημερινά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6 και το παντοθενικό οξύ.

Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) λάχανο παρέχει 5% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός κάθε ημέρα, όταν καταναλώνεται ωμό έχει φρέσκια και λίγο ξινή γεύση ενώ όταν βράζεται καραμελοποιείται η φυσική του ζάχαρη και αποκτά μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και αποτελεί μια τραγανή απόλαυση.

Το μπρόκολο

Μέσα από σύγχρονες έρευνες το μπρόκολο αποδεικνύεται ο βασιλιάς των λαχανικών διότι δρα προληπτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Αυτό το χειμερινό λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο.

Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι.

Τέλος, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Το κουνουπίδι

Αυτό το παρεξηγημένο, λόγω μυρωδιάς λαχανικό, ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών, όπως και το μπρόκολο και έχει παρόμοια δράση με αυτή του μπρόκολου. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, που είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Έχει βρεθεί ότι συμβάλει στην προστασία ενάντια σε μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, λόγω κάποιων ειδικών φυτοχημικών ουσιών που περιέχει, τις ινδόλες.

Είναι λαχανικό κατάλληλο για δίαιτα. Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορο κορεσμό.
Φρούτα

Τα πορτοκάλια
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Journal of the American College of Nutrition”, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη C τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερη. Επίσης, καταναλώνοντας άφθονη βιταμίνη C, καίμε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το γκρέιπφρουτ

Είναι καλύτερα να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα γιατί τότε είναι η εποχή τους. Το γκρέιπφρουτ είναι ιδανική πηγή διαλυτών ινών, βιταμίνης C και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μαγικό φρούτο έχει ουσίες (φυτικές ίνες, βιταμίνη C) που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης σημαίνουν ότι το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την τροφή για ενέργεια και να μην την αποθηκεύσει ως λίπος. Πρόσθεσε το γκρέιπφρουτ σε πράσινο τσάι, σαλάτα ή σάλτσες για να έχεις σίγουρη απώλεια βάρους.

GUEST:Τα κάστανα

Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ενώ τα 100 γραμμάρια καρυδιών ξεπερνούν κατά πολύ τις 600 θερμίδες, η ίδια ποσότητα των καρπών της καστανιάς ξεπερνά τις 300. Από διατροφικής άποψης, τα κάστανα είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, ενώ περιέχουν και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης, στην βελτίωση της υγείας του πεπτικού και στην βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα 100 γραμμάρια κάστανα μας παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, η οποία μας προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος