Τυρόπιτες με ζύμη γιαουρτιού, κασέρι, γραβιέρα και ανθότυρο

images_30_31867-PARADOSIAKA-PROIONTA-ATTIKI-PARADOSIAKA-PROiONTA-KORYDALLOSAGOGI-EMPORIO-ZYMIS-MPOYGATSA-THESSALONIKIS-KORYDALLOS-PEiNIRLI-TYROPITA-SFOLIATA-ATHANASOPOYLOS-FOTIOS-01-638x350.jpg

Υλικά

    Για τη ζύμη:
    2 φλ.τσαγιού αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
    1  γιαούρτι πλήρες
    3/4 φλ.τσ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
    1 αυγό
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1/2 κ.γ.αλάτι
    Για τη γέμιση:
    300 γρ. κασέρι τριμμένο
    100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
    100 γρ. ανθότυρο
    4 αυγά + 1 αυγό για άλειμμα
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

    Για τη ζύμη:Ανακατεύουμε καλά το λιωμένο βούτυρο με το γιαούρτι και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε 1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ακόμα και ζυμώνουμε, να γίνει μιά ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 30′ στο ψυγείο.
    Για τη γέμιση: Χτυπάμε τα 3 αυγά με λίγο πιπέρι σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ανθότυρο και το λυώνουμε με πιρούνι μέσα στα αυγά. Προσθέτουμε τα άλλα τυριά και ανακατεύουμε το μείγμα. Αν είναι αρκετά στεγνό προσθέτουμε ένα ακόμα αυγό και ανακατεύουμε.
    Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
    Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια, μεγέθους προτίμησής μας, βάζουμε στη μέση τη γέμιση. Αλείφουμε το τελείωμα με αυγό και διπλώνουμε την άκρη διαγωνίως για να σχηματιστεί τρίγωνο. Πατάμε με πιρούνι γύρω γύρω να κολλήσει η ένωση και κάνουμε μιά πιρουνιά στη μέση της τυρόπιτας. Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί και τις ψήνουμε για 40 λ περίπου, μέχρι να ροδίσουν και από κάτω.

πηγή: sintayes.gr