Πατατοκροκέτες με πουρέ

images_28_Crispy-Mashed-Potato-Cakes-from-Serious-Eats-600x350.jpg

Υλικά
    2 φλ. τσαγιού πουρέ πατάτας
    1/2 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο [γραβιέρα ή τσένταρ, ένταμ, γκούντα]
    1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδελίτσες
    2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
    αλάτι πιπέρι
    6-7 κ.σ. αλεύρι
    2 αυγά χτυπημένα
    1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
    λάδι για το τηγάνισμα
    γιαούρτι ή ξυνόκρεμα και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

    Σε μεγάλο μπόλ βάζετε το πουρέ [βάλτε λίγη ποσότητα γάλακτος στο πουρέ για να είναι σφιχτός], το τριμμένο τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Προαιρετικά, αν προτιμάτε, μπορείτε να σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 2 κ.σ. λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
    Σε ρηχό πιάτο ρίχνετε το αλεύρι, σε βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά και σε άλλο ρηχό πιάτο τη τριμμένη φρυγανιά. Πλάθετε το μείγμα πουρέ σε μπαλάκια μεγέθους επιλογής σας, τα πιέζετε να γίνουν ελαφρώς “πλακέ” και τα “περνάτε” πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά. Φροντίστε σε όλα τα στάδια να καλυφθούν καλά οι πατατοκροκέτες και από τις 2 πλευρές και από τα 3 υλικά.
    Ζεσταίνετε ελαιόλαδο [προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο βούτυρο] και τηγανίζετε τις πατατοκροκέτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε γαρνίροντας με λίγο γιαούρτι ή ξυνόκρεμα και λίγες ροδελίτσες από φρέσκο κρεμμυδάκι.

πηγή: sintayes.gr