Γάλα ή Γιαούρτι, ιδού η απορία…

images_29_6249114_m.jpg

Γάλα ή γιαούρτι ιδού η απορία…2 τρόφιμα εξίσου σημαντικά για την υγεία των οστών μας.

Θεωρούνται αρκετά σημαντικά, διότι αποτελούν πηγή υψηλής βιολογικής αξίας σε διάθεση ασβεστίου και πρωτεϊνών.
Δύσκολη η επιλογή ενός εκ των δύο.
Πρώτα, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν υπάρχει, τότε θα πρέπει να χορηγηθεί το γιαούρτι, με θετικό αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται τα ενοχλήματα της δυσανεξίας.
Τα σημάδια της δυσανεξίας της λακτόζης, είναι έντονο φούσκωμα-διάρροια-ζαλάδες-ξινίλα.
Εάν δεν υπάρχει δυσανεξία στην λακτόζη, θα διαλέξουμε το τρόφιμο εκείνο το οποίο προστατεύει το στομάχι και περιορίζει το αίσθημα της πείνας, το τρόφιμο εκείνο είναι το γιαούρτι.Αυτό συμβαίνει, διότι το γάλα είναι η βάση παραγωγής  του γιαουρτιού, όπου μέσω της ζυμώσεως, εμφανίζονται τα σημαντικά προς την υγεία μας βακτηρίδια, τα Lactobacillus και Streptococcus, τα οποία προστατεύουν το στομάχι μας.

Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι σε 240ml γάλακτος περιέχονται 295 mg ασβεστίου ενώ 1 κεσεδάκι γιαουρτιού 200γρ περιέχει 340mg ασβεστίου.

Να σημειωθεί, ότι άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε επέμβαση παράκαμψης στομάχου, επιβαρύνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και αν συνοδεύεται και από οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, τότε οι πιθανότητες για αυξημένη δυσαπορρόφηση ασβεστίου αγγίζουν το 50%.

Μέχρι τα 25 έτη ηλικίας, το σώμα επιτυγχάνει τη μέγιστη οστική πυκνότητα, έπειτα αρχίζει η πλήρης αξιοποίηση της δίχως αυξημένα ποσά αποθήκευσης, από την ηλικία των 35 ετών και έπειτα το σώμα αρχίζει να γερνά, με αποτέλεσμα η οστική καταστροφή να είναι μεγαλύτερη της οστικής πυκνότητας.

Όσο για το παιδί μας, είναι γνωστό ότι έχει αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο για την υγεία της οστικής πυκνότητας του.

Για γονείς που βιάζονται, έξυπνες λύσεις πρωινού είναι:
Γιαούρτι με 2 φρυγανιές.
Γάλα με μπανάνα και μέλι–χτυπημένο στο μπλέντερ.
Γιαούρτι με 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Γάλα με 1 τόστ (ψωμί ολικής άλεσης-βραστή γαλοπούλα-τυρί χαμηλών λιπαρών).

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος