10 Τρόφιμα που προκαλούν Τροφική δηλητηρίαση

images_26_6626354s_m.jpg

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μία δυσάρεστη κατάσταση και μπορεί το άτομο που υποφέρει να βιώσει σοβαρή διάρροια και εμετούς για μέχρι και μία εβδομάδα οδηγώντας σε απώλεια βάρους, εξάντληση και αφυδάτωση. Μπορεί κάποιος να πάθει τροφική δηλητηρίαση από σχεδόν όλα όσα καταναλώνει εάν αυτά έχουν μολυνθεί. Αυτή η μόλυνση έχει να κάνει με τον χειρισμό των τροφίμων από την παραγωγή μέχρι και την τελική κατανάλωση. Ενώ οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Λόγω του γεγονότος ότι είναι σε συνεχή επαφή με βρώμικα νερά, ζώα της φάρμας, κοπριά και έχουν φτωχό χειρισμό κατά τη συγκομιδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν εύκολα να προσβληθούν από βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους στη κουζίνα σας και τελικά καταλήγουν στο τραπέζι και οδηγούν σε δηλητηρίαση. Από την άλλη όμως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας. Φροντίστε τα λαχανικά σας να είναι φρέσκα και να έχουν πλυθεί εξονυχιστικά για να αποφύγετε κάποια τροφική δηλητηρίαση.

Κέλυφος Αβγών

Το κέλυφος των αβγών είναι πολύ επιρρεπές στη δηλητηρίαση από σαλμονέλα και γιαυτό είναι πολύ σημαντικό τα αβγά να πλυθούν καλά προτού χρησιμοποιηθούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι η σαλμονέλα που προέρχεται από τα έντερα της κότας δεν έχει αφήσει υπολείμματα στο αβγό. Το ίδιο το αβγό δεν έχει κίνδυνο μόλυνσης καθώς το εσωτερικό είναι καλά στειρωμένο. Αλλά όταν τα σπάμε για να χρησιμοποιήσουμε η γρήγορη επαφή του εσωτερικού με το σπασμένο κέλυφος είναι επικίνδυνο.

Τόνος

Μερικά ψάρια σαπίζουν πολύ γρήγορα αφού έχουν αλιευθεί και ο τόνος είναι ένα από αυτά. Η σκοµβροειδής δηλητηρίαση ιχθύων είναι σύνηθες ασθένεια που προκύπτει από την κατανάλωση τόνου. Εάν δεν καταψυχθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αμέσως μετά την αλίευση τότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τόνος να απελευθερώσει ένα τοξικό χημικό. Εάν αυτ΄ρε οι τοξίνες βρουν το δρόμο τους στον οργανισμό σας μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα εμετούς, εξανθήματα και κοιλιακές κράμπες.

Στρείδια

Εάν σερβίρετε ωμά στρείδια ή τα μαγειρέψετε ελάχιστα, μπορούν αν είναι επιβλαβή, προκαλώντας φλεγμονές στο στομάχι και το έντερο. Πέρα από αυτό τα στρείδια μπορούν να περιέχουν το πολύ τοξικό βακτήριο Vibrio, το οποίο συγγενεύει με το βακτήριο της χολέρας και μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, σηπτικό σοκ, δερματικά εξανθήματα αλλά και θανατηφόρα σηψαιμία.

Πατάτες

Τα κρύα πιάτα που περιέχουν πατάτες όπως η πατατοσαλάτα συνήθως είναι αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει καθώς τέτοια πιάτα περιέχουν μαγιονέζα και αβγά που στα οποία αναπαράγονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, διαδικασία που ενισχύεται από κάποια χημικά που βρίσκονται στη πατάτα.

Τυρί

Το τυρί θεωρείται υψηλού κινδύνου στη λίστα των τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει διότι το τυρί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε μόλυνση από σαλμονέλα λόγω της αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών που συμβαίνει όταν μη παστεριωμένο γάλα χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία του τυριού.

Παγωτό

Καθώς είναι γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση όταν αλλοιώνεται λόγω διασταυρούμενης επιμόλυνσης, δηλαδή όταν μη παστεριωμένο και παστεριωμένο γάλα αναμειγνύονται κατά τη διαδικασία της παραγωγής παγωτού.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι το φρούτο με τον υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης γιατί είναι πολύ ευαίσθητη στη δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Η σαλμονέλα που βρίσκεται στα ζωικά απόβλητα είναι παρούσα στο χώμα που χρησιμοποιείται για τα λιπάσματα και εισέρχεται στην ρίζα του φυτού από τις ρίζες του και τελικά βρίσκει το δρόμο μέσα στο φρούτο μέσω των ρωγμών στο δέρμα του.

Βλαστοί

Με υψηλό κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα και αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι βλαστοί που σερβίρονται ωμοί αποτελούν μία κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης.

Μούρα

Τα μούρα είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από ανθρώπους που τα χειρίζονται και ως εκ τούτου, όταν σερβίρεται ωμά μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Κρίκη Σταυρούλα,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος