Τι σημαίνει ζωντανό γιαούρτι και τι επιδόρπιο γιαουρτιού;

images_26_7566693s_m.jpg

Ιδιαίτερα γευστικό, δροσερό, αποτελεί πολύ καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος αλλά συχνά συνοδεύει και ορισμένα κυρίως γεύματα μας. Το γιαούρτι κατέχει βασική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, τόσο για τη συμβολή του στη ρύθμιση και απώλεια του σωματικού βάρους μας αλλά και για την υψηλή θρεπτική του αξία.

Είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος όταν σε αυτό προστεθούν μη βλαβερά βακτήρια. Αφού επέλθει ο βρασμός του αγελαδινού, κατσικίσιου ή πρόβειου γάλακτος και κατέβει η θερμοκρασία του στους 40οC, προστίθεται σ’ αυτό ποσότητα μαγιάς και αφήνεται να πήξει . Η κρεμμώδης αυτή τροφή που προκύπτει ονομάζεται γιαούρτι και αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει Βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παρέχει επίσης βιταμίνη D, μία βιταμίνη-σύμμαχο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης , καθώς και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πολύ σημαντική είναι και η περιεκτικότητα του σε προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υψηλή είναι και η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και μπορεί να υποκαταστήσει το γάλα για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από ότι το γάλα σ αυτή την περίπτωση διότι η λακτόζη του γάλακτος κατά την επεξεργασία του μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα.

Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα πολλά είδη γιαουρτιού , γι αυτό είναι καλό να ελέγχετε τις ετικέτες τους πριν από την αγορά τους, για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για «ζωντανό» γιαούρτι κι όχι για επιδόρπιο.

Τι είναι το επιδόρπιο γιαουρτιού;

Ως επιδόρπιο γιαουρτιού χαρακτηρίζεται το γιαούρτι στο οποίο έχουν προστεθεί κι άλλα συστατικά εκτός από γάλα και μαγιά όπως είναι : γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, φρούτα , ζελατίνη ή και διάφορες χρωστικές ουσίες που το καθιστούν γευστικότερο και πιο ελκυστικό. Η θρεπτική του αξία είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με το «ζωντανό» γιαούρτι.

Είναι πάντα καλύτερο να αγοράσετε ένα απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να προσθέσετε φρέσκα φρούτα , μέλι , δημητριακά ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς , ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Και μην ξεχνάτε πως το γιαούρτι είναι ιδανική επιλογή, για ένα ενδιάμεσο χορταστικό γεύμα στη δουλειά σε συνδυασμό με 2 κριτσίνια, 1 φρούτο ή 2 κράκερς ολικής αλέσεως. Επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα αν συνδυαστεί με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ακόμη και με μία σαλάτα εποχής ως ντρέσινγκ( με 1κ.σ μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών ή λεμόνι ή μουστάρδα κι άνιθο) . Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως πρωινό γεύμα σε συνδυασμό με 1κ.γλ μέλι και λίγα αμύγδαλα και καρύδια ή ως συνοδευτικό του μεσημεριανού σας γεύματος ως τζατζίκι ή με μουστάρδα ως σως για τη μερίδα του κρέατος σας.

Πηγή:nutrimed.gr

Κουρούπη Εύα,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος