Τι να προσέχω στη δίαιτα – Tips για επιτυχία!

images_26_587833b_m.jpg

Πόσες φορές μονολόγησες, λέγοντας «θα αρχίσω δίαιτα από αύριο ή από Δευτέρα»;

Και η μία αναβολή διαδέχτηκε την άλλη… ή ακόμη κι αν ξεκίνησες, στην πορεία έχασες τον ενθουσιασμό σου;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ιδανική μέρα ή χρονική περίοδος για να ξεκινήσεις μία προσπάθεια για να ελέγξεις το βάρος σου.

Η κατάλληλη στιγμή είναι, όταν νιώσεις έτοιμος για αυτή την αλλαγή στη ζωή σου. Tι θα πρέπει, όμως, να προσέξεις για να πετύχεις;

Εντόπισε τα κίνητρά σου

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μας ωθούν και κάποιοι άλλοι που μας σταματούν. Το ίδιο συμβαίνει και με την απόφασή μας να ξεκινήσουμε μία δίαιτα ή πιο σωστά, ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Προκειμένου, λοιπόν, να πάρεις την απόφασή σου συνειδητά, «ζύγισε» τα πλεονεκτήματα που πιστεύεις ότι θα έχει η αλλαγή αυτή (εμφάνιση, σωματική και ψυχική υγεία, ευεξία) και τα μειονεκτήματα (σκληρή προσπάθεια, απόλαυση φαγητού/ γλυκού). Στην ουσία, τα πλεονεκτήματα αποτελούν τα κίνητρά σου, ενώ τα μειονεκτήματα είναι τα εμπόδια προς την αλλαγή. Έχε υπόψη σου ότι δεν μετρά μόνο ο αριθμός, αλλά και η βαρύτητα καθενός από αυτά. Προς τα πού γέρνει η «ζυγαριά»; Αξίζει να αποτολμήσεις την προσπάθεια ή μήπως έχεις να χάσεις περισσότερα; Αν τα κίνητρα υπερτερούν, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις! Αν τα εμπόδια φαίνονται να «βαραίνουν», ξανασκέψου το καλύτερα ή σκέψου πώς να ενισχύσεις τα κίνητρά σου.

Θέσε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους

Μία από τις πιο βασικές αιτίες για την αποτυχία μίας δίαιτας είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για το βάρος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αποτυχημένων προσπαθειών, που προκαλεί απογοήτευση και μειώνει την αυτοεκτίμηση μας.

Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, την προσπάθεια όρισε έναν εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το βάρος σου και πάντα με βάση τις δυνατότητές σου! Η μείωση του βάρος κατά 10%, αποτελεί έναν εφικτό στόχο και φαίνεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία. Αν, δηλαδή, ζυγίζεις 100 κιλά, θέσε ως αρχικό στόχο τα 90. Όταν επιτύχεις τον πρώτο στόχο, θα μπορούσες να συνεχίσεις με έναν επόμενο στόχο βάρους.

Μικρά και σταθερά βήματα

«Έξις δευτέρα φύσις εστί», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, που δηλώνει την ισχυρή δύναμη της συνήθειας! Οι αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης θέλουν χρόνο και κόπο, προκειμένου να τις κατακτήσεις. Ωστόσο, μικρές αλλαγές στη ζωή σου, είναι εφικτές και μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα στο βάρος σου.

Θέσε, λοιπόν, επιμέρους στόχους, που αφορούν αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση και άρχισε με έναν τη φορά. Κατακτώντας τον πρώτο στόχο, πρόσθεσε τον επόμενο. Για παράδειγμα, την 1η εβδομάδα προσπάθησε να αυξήσεις τα φρούτα σε 3 ανά ημέρα. Την 2η εβδομάδα αύξησε τη σωματική δραστηριότητα σε 150 λεπτά την εβδομάδα, κ.λπ. Οι μικρές και σταθερές αλλαγές είναι ικανές να αλλάξουν μόνιμα τις διατροφικές σου συνήθειες, να παγιωθούν στον τρόπο ζωής σου και να σε οδηγήσουν στο επιθυμητό βάρος.

Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος έχουν τη λογική του «όλα ή τίποτα». Συχνά, δηλαδή, απαγορεύουν στον εαυτό τους τα γλυκά ή άλλες γευστικές απολαύσεις, προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους. Ωστόσο, η στέρηση φαγητού φαίνεται ότι έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς δημιουργείται στο άτομο μία ακατανίκητη επιθυμία για τα «απαγορευμένα» τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, αλλά «καλές» και «κακές» συνήθειες διατροφής. Επομένως, αποτελεί κακή συνήθεια η καθημερινή κατανάλωση γλυκού, αλλά καλή συνήθεια η εβδομαδιαία κατανάλωση και ο έλεγχος της ποσότητάς του. Επίτρεψε, λοιπόν, στον εαυτό σου όλα τα τρόφιμα, αλλά κατανάλωσέ τα με έξυπνο και συμφέρον τρόπο για το σώμα σου.

Βρες το «μέντορά» σου

Μία προσπάθεια για απώλεια βάρους δεν συνοψίζετε απλοϊκά στο δίπτυχο «τρώω λιγότερο, ασκούμαι περισσότερο». Στην πραγματικότητα, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν, όπως να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου, να βρεις εναλλακτικές λύσεις, να επιλύσεις τα νέα προβλήματα- εμπόδια που εμφανίζονται, να αντισταθείς στις παρεκτροπές, να ελέγξεις τον ενδεχόμενο της υποτροπής. Για αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσεις υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες, όπως έναν πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο, ειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς. Με τη βοήθειά του, λοιπόν, θα εκπαιδευτείς διατροφικά και θα καταφέρεις να αποκτήσεις τον έλεγχο της σκέψης γύρω από το φαγητό, άρα και τον έλεγχο του βάρους σου.

Πηγή: nutrimed.gr

Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, MSc,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος