Κανελόνια με μελιτζάνες και ανθότυρο

images_25_melitzanes_805246240.jpg

Υλικά

    16 κανελόνια
    3 τσακώνικες μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια
    300 γρ. ανθότυρο σε μικρά κομματάκια
    1 1/4 φλ. τσαγιού ανάμικτα κίτρινα τυριά τριμμένα [*]
    3 ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
    2 1/2 φλ τσαγιού σάλτσα ντομάτας έτοιμη
    1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

    Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε κομματάκια, τις αλατίζετε καλά και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για να ξεπικρίσουν.
    Εν τω μεταξύ, πλένετε τις ντομάτες, τις αποφλοιώνετε, βγάζετε τους σπόρους και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Τρίβετε τα τυριά και τα αφήνετε στην άκρη. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας [αν φτιάξετε τη δική σας].
    Ξεπλένετε καλά, με πολύ νερό τις μελιτζάνες, τις “ταμπονάρετε” με χαρτί απορροφητικό και τις σοτάρετε καλά, ανακατεύοντας, σε 5-6 κ.σ. ζεστό ελαιόλαδο. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε και πάλι σε απορροφητικό χαρτί.
    Προσθέτετε στο τηγάνι 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κυβάκια ντομάτας. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ, τα κυβάκια μελιτζάνας, το ανθότυρο, λίγο αλάτι [προσοχή λόγω των τυριών], πιπέρι και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα μακρόστενο πυρέξ το οποίο να χωράει ακριβώς τα 16 κανελόνια τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνετε στο πυρέξ το 1/3 της σάλτσας και από πάνω πασπαλίζετε μια στρώση από τα τριμμένα κίτρινα τυριά [το 1/3 των τυριών περίπου].
    Γεμίζετε τα 16 κανελόνια σπρώχνοντας απαλά τη γέμιση προς τα μέσα και ένα ένα που τα γεμίζετε τα τοποθετείτε στο πυρέξ πάνω από τη σάλτσα και τα τυριά. Περιχύνετε τα κανελόνια με άλλο 1/3 της σάλτσας ντομάτας και προσθέτετε τόσο νερό, όσο να καλύπτονται τα κανελόνια κατά τα 3/4.
    Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ. Ξεσκεπάζετε το πυρέξ από το αλουμινόχαρτο, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ ακόμα μέχρι να βράσουν καλά τα κανελόνια και λιώσουν τα τυριά.

[*] Χρησιμοποιείστε, παρμεζάνα, τσένταρ, κασέρι, ένταμ, γραβιέρα κ.λ.π.

πηγή: sintayes.gr