Κοτόπουλο με αρακά στη γάστρα

images_19_kotopoulo-me-araka-stin-gastra-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

1200 γρ κοτόπουλο
500- 600 γρ αρακάς 
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
2 τεμ καρότα 
3 τεμ κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 τεμ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκι κον κασέ  ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανός- άνηθος 
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 1/2 ποτήρι νερό ή όσο χρειαστεί

 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο,το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε την πάπρικα,το πιπέρι και σοτάρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο να το θωρακίσουμε κι από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5-7 λεπτά ακόμη και βάζουμε σε γάστρα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παράλληλα βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τον αρακά και το ρύζι ,προσθέτουμε το ντοματάκι κον κασέ ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 και 1/2 ποτήρι νερό κι αφού το κοτόπουλο ήδη ψήνεται για περίπου 35-40 λεπτά , αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε στον φούρνο να ψηθούν όλα μαζί για τα υπόλοιπα 15-20 λεπτά. Προς το τέλος πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και την κεφαλογραβιέρα, αφήνουμε να τελειώσει το ψήσιμο χωρίς καπάκι, να λιώσει το τυρί κι είναι έτοιμο να σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

πηγή: chefoulis.gr