Καλαμαράκια γεμιστά της Πάρου

images_20_calamari-1-638x350.jpg

Υλικά

1200 γρ. περίπου καλαμαράκια μεγαλούτσικα
9-10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι, το χυμό
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
1/2 φλ.τσ. ούζο
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας τα πλοκάμια, τα οποία ψιλοκόβουμε χωριστά. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε γιά 2′ το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρέσκο κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα γυρίζουμε μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να σωταριστούν λίγο με το λάδι τους. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μισό λεπτό στη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγο να το πιεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το βάζουμε 5′ σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του, τα οποία κρατάμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Γεμίζουμε με το μείγμα κάθε καλαμάρι κατά τα 3/4 και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος στη σειρά. Ρίχνουμε γύρω γύρω όσα υγρά άφησε η γέμιση και περιχύνουμε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Τα ψήνουμε στο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα γιά 30′ με αλουμινόχαρτο. Τα γυρίζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζονται λίγο νεράκι ενδιαμέσως.

πηγή: sintayes.gr