Σοκολατένιο κέϊκ με άρωμα καφέ και Ganache κουβερτούρας

images_18_keikg.jpg

Κέϊκ με κουβερτούρα και άρωμα καφέ, γαρνιρισμένο με ganache κουβερτούρας. Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κέϊκ για να συνοδεύσετε το πρωϊνό και απογευματικό καφεδάκι και όχι μόνο…

Υλικά
225 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
1/3 φλ. τσαγιού λικέρ με γεύση καφέ
1 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για τη ganache κουβερτούρας:
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας σε κομματάκια
1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, τη σοκολάτα, το γάλα, 1/2 φλ. τσαγιού κρύο νερό, το λικέρ, τη σκόνη του καφέ και τη ζάχαρη άχνη και τα σιγοβράζετε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 150 ° C και βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα έτα στρογγυλό ταψί διαμέτρου βάσης 22 εκ. και βάθους 6 εκ.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο σε μπολ, βάζετε και τα αυγά και τα χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και το μείγμα σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το ρίχνετε στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν χρειαστεί για να μη καεί η επιφάνειά του, σκεπάστε το κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λίγο αλουμινόχαρτο. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώνει.
Για τη σοκολατένια ganache: Βάζετε τα κομματάκια της κουβερτούρας και τη κρέμα γάλακτος στη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει, μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει.
Τοποθετείτε το κέϊκ σε πιατέλα και το αλείφετε με τη ganache σοκολάτας και σερβίρετε.

πηγή: sintayes.gr