Πασχαλινά Κουλουράκια βανίλιας

images_16_507e900c-s-580x350.jpg

Υλικά

250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
25 γρ. αμμωνία σε σκόνη
1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
4 μέτρια αυγά
1 κοφτή κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσει
2 κρόκους αυγών + 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τη ζάχαρη, για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και μόλις χλιαρύνει το κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε την αμμωνία και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Προσθέστε στο μείγμα βουτύρου,-ζάχαρης στο μίξερ, σταδιακά, ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθούν πλήρως τα αυγά, προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα με την αμμωνία και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα ακόμα λεπτό. Τέλος προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι λίγο λίγο κάθε φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια μαλακή και όχι πολύ κολλώδη ζύμη.
Σκεπάζετε την έτοιμη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 20 λεπτά να “ξεκουραστεί”. Μετά παίρνετε μικρή ποσότητα ζύμης και σχηματίστε στο πάγκο σας μακριά κορδόνια. Πλάθετε τα κουλουράκια δίνοντας σχήμα της αρεσκείας σας και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήνετε αρκετή απόσταση μεταξύ του γιατί θα φουσκώσουν όταν τα ψήνετε. [Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε 4 ή 5 ταψιά ανάλογα με το μέγεθος των κουλουριών που θα φτιάξετε.
Σε μπολ ανακατεύετε καλά τους κρόκους με τη 1 κ.σ. νερό. Με πινέλο αλείφετε τα κουλουράκια και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

πηγή: sintayes.gr