Οι τροφές που καταπολεμούν τις αλλεργίες της Άνοιξης

images_18_aller.jpg

Κάθε χρόνο οι αλλεργίες ξεκινούν συνήθως από τις αρχές Μαρτίου και φτάνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Έτσι, μαζί με την Άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες της.

Οι εποχικές αλλεργίες οφείλονται κυρίως στη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, διεισδύει στα μάτια, τη μύτη και το κατώτερο αναπνευστικό και αναγνωρίζεται ως εισβολέας που πρέπει να καταπολεμηθεί. Για την “εξόντωση” του εισβολέα, το ανοσοποιητικό απελευθερώνει αντισώματα. Τα αντισώµατα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα τα οποία απελευθερώνουν στο αίµα χηµικές ουσίες οι οποίες ονοµάζονται ισταµίνες. Οι ισταµίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα µάτια.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από φτάρνισμα,βήχα,υγρά και κόκκινα μάτια,καταρροή,έως εκζέματα,φαγούρα και αίσθημα καψίματος στο δέρμα.

Αν και δεν υφίσταται µαγική θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες , ωστόσο υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση τους όπως είναι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα η οποία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την εμφάνιση των εποχικών αλλεργιών και των συμπτωμάτων τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής – πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς – ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικές τροφές που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα των αλλεργιών χωρίς ισταμινικά φάρμακα.

1.Μήλο

Το μήλο περιέχει κερσετίνη (βαλανοκετόνη), ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Σύμφωνα με μελέτες η κερσετίνη λειτουργεί με δυο τρόπους στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Πρώτον ως ισχυρό αντι-φλεγμονώδες κρατά «ανοιχτούς» τους πνεύμονες και τις ρινικές διόδους, ενώ μειώνει το πρήξιμο στα μάτια και τη μύτη. Δεύτερον, ως ισχυρό αντιισταμινικό, εμποδίζει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που κάνουν τα μάτια και τη μύτη μας να «τρέχουν».

Όχι, μόνο η κερσετίνη αλλά όλες οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 στο Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology, βρέθηκε ότι τα μήλα προκαλούν μείωση των οιδημάτων στα αυτιά ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα αλλεργιών όπως οι φλεγμονές του δέρματος που εμφανίζουν οι ατοπικοί ασθενείς.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 και αφορούσε τη διατροφή των εγκύων και την επίδρασή της στο νεογνό , έδειξε ότι τα παιδιά των εγκύων που κατανάλωναν μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα στην μετέπειτα ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Dr. Jane Burns της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, o οποίος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων, η υψηλή πρόληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της τροφής σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης λοιμώξεων του αναπνευστικού και σοβαρό άσθμα.

2. Μπρόκολο

Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β- καροτίνη και βιταμίνη C, οι οποίες ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το αναπνευστικό μας σύστημα.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής. Ταυτόχρονα ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα και βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος. Πολλοί ασθενείς που παρουσιάζουν αλλεργίες την Άνοιξη, παραπονιούνται για την εμφάνιση του δέρματός τους καθώς εμφανίζουν ξηρότηρα στο δέρμα ή έκζεμα. Τα ψάρια φαίνεται πως μπορούν να ανακουφίσουν από αυτά τα συμπτώματα. Στην ίδια μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω και αφορούσε την διατροφή των γυναικών και την επίδραση τους στην ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά, βρέθηκε ότι εκτός από την κατανάλωση μήλων, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πάνω από μια φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με άσθμα ή έκζεμα σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια.

4. Σκόρδο

Όπως και το μήλο έτσι και το σκόρδο περιέχει την πολύτιμη κερσετίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται σθεναρά στα αλλεργιογόνα.

5. Ξηροί καρποί

Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού. Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή. Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο προστατεύει από το συριγμό που συνοδεύει το άσθμα και η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και φλεγμονή.

6. Γιαούρτι

Τα προβιοτικά του γιαουρτιού αλλά και τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Σύμφωνα με μελέτες τα προβιοτικά έχουν αντι-φλεγμονώδη και αντι-αλλεργική δράση. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, οι μητέρες που έπιναν γάλα το οποίο περιείχε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τους ήταν σε θέση να μειώσουν τις πιθανότητες τα παιδιά τους να αναπτύξουν έκζεμα, το οποίο σχετίζεται με άλλες αλλεργίες, σχεδόν κατά το ήμισυ. Επιπλέον, μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά (ηλικίας 2-5) με αλλεργική ρινίτιδα που έπιναν ζυμωμένο γάλα που περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus casei για 12 μήνες, είχαν συνολικά λιγότερες αλλεργικά επεισόδια από ό, τι τα παιδιά που έπιναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

7. Τομάτες

Τα «φρουτώδη» λαχανικά όπως η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την αντιμετώπιση του φτερνίσματος αυτήν την εποχή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να αυξήσουν την αντοχή μας ενάντια στα αναπνευστικά προβλήματα, το άσθμα και τις εποχικές αλλεργίες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C τις κατατάσσει στα ισχυρά αντιισταμινικά τρόφιμα μαζί με τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέυπφρουτ, πιπεριές).

Επίσης, το λικοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ βρέθηκε ότι οι άντρες που πρόσθεσαν στην διατροφή τους 30mg βελτίωσαν την ικανότητα του σώματός τους να ανταπεξέρχεται στα αναπνευστικά προβλήματα και το άσθμα κατά 45%.

Για να βοηθήσετε να κρατηθούν οι αεραγωγοί ανοιχτοί, όταν η γύρη είναι αυξημένη, προσθέστε στο φαγητό σας, σάλτσα ντομάτας με κόκκινες καυτερές πιπεριές. Τα καυτερά φαγητά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχεται στην σάλτσα ντομάτας και την πιπεριά δρουν σαν φυσικά αποσυμφορητικά.

8. Έλαιο ευκαλύπτου

Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη-συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική: ECAM (Evidence-based complementary and alternative medicine) το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Αν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ή ρινική συμφόρηση, δοκιμάστε το έλαιο ευκαλύπτου. Μπορείτε να βρείτε παστίλιες έλαιο για τριψίματα ή τα φύλλα του τα οποία μπορείτε να βράσετε και να εισπνεύσετε τους ατμούς του σε οποιοδήποτε φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Βιβλιογραφία

Sakai-Kashiwabara M, Asano K. Inhibitory action of quercetin on eosinophil activation in vitro. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:127105.

Sadlon AE, Lamson DW. Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices. Altern Med Rev. 2010 Apr;15(1):33-47.

American Thoracic Society. “Eating Apples And Fish During Pregnancy May Protect Against Childhood Asthma And Allergies.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 May 2007.

Enomoto T., et al. Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: A randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):283-9.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος