Κατσικάκι σκορδάτο με πατάτες στη γάστρα

images_17_abbacchio_IMG_7036_food52-638x350.jpg

Υλικά

2-2 1/2 κ. κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκκαλα)
2 -2 1/2 κ. πατάτες καθαρισμένες
6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. δεντρολίβανο
2-3 λεμόνια, το χυμό
2 κ.σ. μουστάρδα
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνουμε σε ένα μπολάκι. Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο. Το τοποθετούμε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα, επάνω από τα κρεμμύδια.
Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε.
Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας και να ανακατέψουμε προσεκτικά τις πατάτες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο 30′ ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20′-25′, ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας. *

* Η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του. Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει. Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ. νερό προς το τέλος του ψησίματος. Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι, οπότε θα μειώσετε ελαφρά το ελαιόλαδο.

πηγή: sintayes.gr