10 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες

images_16_unhealthy_3010616b.jpg

10. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας

Χρυσός κανόνας για τους γονείς θα πρέπει να γίνει το «κάνε ότι κάνω» και όχι το «κάνε ότι σου λέω». Δεν μπορείτε να ζητάτε από ένα παιδί να φάει τα δημητριακά του όταν εσείς δίπλα τρώτε πατατάκια.

Η δική σας συμπεριφορά είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με όσα προτρέπετε το παιδί σας να εφαρμόσει. Λειτουργείτε ως πρότυπο προς αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθήσει κανόνες που δε βλέπει ότι αποδέχεστε και εσείς οι ίδιοι. Όταν θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει τη γυμναστική θα πρέπει και εσείς οι ίδιοι να τρέχετε μαζί του στο πάρκο, όταν θέλετε να τρώει πολλά και μικρά γεύματα θα πρέπει και εσείς να έχετε πολλά και συχνά γεύματα.

Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν αλλαγές στις συνήθειες τους τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των παιδιών τους καθώς αποτελούν πρότυπο για αυτά.

Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι ένας ισχυρός αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας είναι το σωματικό βάρος των γονέων και κυρίως εκείνο της μητέρας.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η παρουσία παχύσαρκων γονέων μπορεί να οδηγήσει με διπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα παχύσαρκα παιδιά.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος