10 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες

images_16_unhealthy_3010616b.jpg

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας.

Με την προώθηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με την υγιεινή διατροφή και να οδηγήσετε το παιδί στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ας δούμε μερικά απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει το κατάλληλο βάρος και να έχει μια υγιή ανάπτυξη

1. Αποφύγετε την τοποθέτηση περιορισμών σχετικά με τα τρόφιμα

Ο περιορισμός των τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί σας να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η ανορεξία ή η βουλιμία αργότερα στη ζωή. Μια αρνητική διατροφική συμπεριφορά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Αντί να απαγορεύουμε στο παιδί την κατανάλωση ενός τροφίμου, του μιλάμε πάντα για όλες τις υγιείς διατροφικές επιλογές που υπάρχουν και στρέφουμε όλη την οικογένεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς χρησιμοποιούν τις λέξεις μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις εικόνες που σχηματίζει ένα παιδί. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τις λέξεις «καλό» ή «κακό» τρόφιμο καθώς δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα. Υπάρχουν ωστόσο, «υγιεινά» και «λιγότερο υγιεινά» ή «ωφέλιμα» και «λιγότερο ωφέλιμα» τρόφιμα. Για παράδειγμα, δεν λέμε ποτέ σε ένα παιδί «δεν θα φας παγωτό γιατί είναι κακό». Φροντίζουμε να του προσφέρουμε πιο υγιεινές επιλογές όπως ένα γιαούρτι με φρούτα, ένα χυμό ή μια σπιτική μηλόπιτα. Εξηγούμε στο παιδί τη διαφορά που έχει το ένα τρόφιμο με το άλλο όσον αφορά στη σύσταση και τα οφέλη του για την υγεία μας.

Φροντίστε ώστε όλη η οικογένεια να βρίσκει υγιεινές τροφές καθημερινά στο τραπέζι. Επιλέξετε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και αποφεύγεται τα «βαριά» επεξεργασμένα τρόφιμα και τα χαμηλής ποιότητας όπως τα έτοιμα κατεψυγμένα τρόφιμα.