Μπελάς το ντύσιμο; Τι εικόνα δίνουν τα ρούχα σου;

images_15_eisai-oti-foras.jpg

Μήπως το ντύσιμο είναι και ο δικός σου καθημερινός μπελάς; Βιώνεις αυτά τα πρωινά που στέκεσαι μπροστά από την ντουλάπα αδυνατώντας να αποφασίσεις τι θέλεις να φορέσεις; Νομίζεις ότι τίποτα δε σου πηγαίνει, τίποτα δε σου αρέσει.. Από που πηγάζει άραγε αυτό το διαχρονικό γυναικείο πρόβλημα;

Και το ντύσιμο σου επηρεάζεται από τον τρόπο που μεγάλωσες

Η αμηχανία μπροστά στον καθρέφτη εκφράζει τον προβληματισμό ή την ανησυχία μας για όσα βιώνουμε και αισθανόμαστε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ή τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα μας και «προδίδει» τον εσωτερικό μας κόσμο. Τα ρούχα μας μιλούν με ένα κρυπτογραφημένο τρόπο, ποτέ περισσότερο αναγνωρίσιμο από όσο χρειάζεται. Επηρεάζουν την ψυχολογία μας και αντίστροφα. Όλες έχουμε παρατηρήσει ότι στις διάφορες περιόδους της ζωής μας η διάθεσή μας για το ντύσιμο είναι διαφορετική. Μπορεί κάποια εποχή να φοράμε πολύ συχνά ένα ρούχο, το οποίο κάποια άλλη στιγμή να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να μας άρεσε και αργότερα να το ξαναλατρεύουμε. Το ντύσιμο και το στυλ μας αλλάζει και ακολουθεί τις φάσεις που περνάμε στη ζωή μας. Αυτή η ενδυματολογική αναποφασιστικότητα έχει να κάνει με την ιστορία μας. Ο τρόπος που μας άγγιξαν οι γονείς μας και η φροντίδα τους είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της ικανότητάς μας να αγαπάμε το σώμα μας. Η μητέρα αποτελεί πρότυπο θηλυκότητας για τα κορίτσια. Ως πρότυπο μεταδίδει αξίες που σχετίζονται με την εμφάνιση, όπως το σωστό βάρος και το κατάλληλο ντύσιμο. Μητέρες που είναι δυσαρεστημένες από την εξωτερική τους εμφάνιση μεταδίδουν στα παιδιά τις αρνητικές στάσεις για την εικόνα του σώματος τους. Βέβαια και ο πατέρας δεν είναι αμέτοχος. Με τη στάση του απέναντι στη μητέρα επιβεβαιώνει ή απορρίπτει τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη θηλυκότητά της. Για πολλές γυναίκες, αυτή η αρμονία μεταξύ πνεύματος και εμφάνισης μπορεί να είναι ένα κυνήγι που κρατά χρόνια, ακόμα και μια ζωή.

Είσαι αυτό που δείχνει η ντουλάπα σου;

Η κάθε μια από εμάς ρίχνει κλεφτές (ή και όχι τόσο κλεφτές) ματιές για να τσεκάρει το ντύσιμο της άλλης. Ποια δεν έχει νιώσει τα βλέμματα επάνω της καθώς περιμένει στο μετρό ή διασχίζει το διάδρομο του γραφείου ή όταν περπατά στο δρόμο; Αλλά κι εσύ δε χαζεύεις τις άλλες γυναίκες από ζήλια, θαυμασμό ή και από απογοήτευση το ντύσιμο των άλλων γυναικών; Μάθε τουλάχιστον πως μεταφράζουν τις περισσότερες φορές οι άλλοι το ντύσιμο σου.

Το περιποιημένο επαγγελματικό ντύσιμο δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου με αυτοπεποίθηση, ο οποίος είναι σωστός και στη δουλειά του. Οι ίδιες ενδυματολογικές επιλογές όμως ίσως να μην είναι καθόλου σωστές για μία φιλική έξοδο γιατί σε αυτή την περίπτωση δίνει την εντύπωση ότι το άτομο δεν μπορεί να “ανοιχτεί”.
Ένα ουδέτερο ντύσιμο, συνήθως άχρωμο ή σε μονόχρωμες γήινες αποχρώσεις, δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός δε θέλει να τραβάει την προσοχή.
Η ατημέλητη εμφάνιση φανερώνει έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά του, τη σχέση του, το μέλλον του.
Κάποιος που επιλέγει επώνυμα ρούχα, και μάλιστα με το λογότυπο της εταιρείας μεγάλο και σε εμφανές σημείο, δίνει την εντύπωση ανασφαλούς ατόμου και υλιστή.
Πόση σημασία πρέπει να δίνεις στο ντύσιμο σου τελικά;

Η περίεργη εμφάνιση, η αμέλεια της εξωτερικής εικόνας μας και της ατομικής καθαριότητάς μας είναι συμπτώματα ψυχικής διαταραχής. Πάντα πρέπει να δίνουμε σημασία στην εμφάνιση μας, βέβαια εώς ένα βαθμό. Η υπερβολική ενασχόληση με κάτι – ακόμα κι αν αυτό είναι το ντύσιμο- αποτελεί εμμονή και θεωρείται παθολογική. Από την άλλη θα πρέπει να επιζητούμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση από το ντύσιμο, κάτι που βοηθά στην αποδοχή της εικόνας του σώματός μας, συνεπώς και του εαυτού μας. Δε χρειάζεται να ντρεπόμαστε να δείξουμε την προσωπικότητά μας χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα ή αξεσουάρ. Σημασία έχει να νιώθουμε άνετα όταν φοράμε ένα ρούχο. Κάποιες άλλες φορές μπορεί να διασκεδάζουμε με τα κομμάτια που επιλέξουμε να φορέσουμε. Δε χρειάζεται να είμαστε πάντα συντηρητικοί. Δοκίμασε να ξεφύγεις από το συνηθισμένα σου ρούχα για να δεις πως θα αισθάνεσαι.

Τι να πετάς – τι να κρατάς

Είναι σημαντικό για τη ψυχολογία σου να ανανεώνεις την γκαρνταρόμπα σου πετώντας κάποια ρούχα και αποκτώντας μερικά νέα. Καλός λόγος να πετάξεις ένα ρούχο είναι να το έχεις φορέσει σε μία δυσάρεστη για εσένα περίπτωση. Από την άλλη, καλός λόγος να αγοράσεις ένα καινούργιο ρούχο ή αξεσουάρ είναι για μια ειδικό ευχάριστο γεγονός.

πηγή: helloladies.gr