Μπακαλιάρος παστός στιφάδο

images_15_bakaliarosweb-638x350.jpg

Υλικά

500-600 γρ. μπακαλιάρος παστός
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 1/2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
1 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού κρασί άσπρο
3 κ.σ. ξύδι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι [μετά από δοκιμή] πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό, τουλάχιστον, 24 ώρες για να ξαλμυριστεί. Στο διάστημα των 24 ωρών αλλάζετε το νερό τουλάχιστον 3-4 φορές.
Το στραγγίζετε και για να φύγει τελείως το αλάτι τον “ποσάρετε” ως εξής: Βάζετε το μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζετε με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να μείνει στο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζετε, αφαιρείτε πέτσες και κόκαλα και τον αφήνετε στην άκρη. [*]
Βάζετε το λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια για το στιφάδο, ανακατεύοντας συνεχώς για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρετε για 1 ακόμα λεπτό. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη και ανακατεύετε για 1/2 λεπτό να βγάλει τη γεύση του και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι και 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Αφήνετε τη σάλτσα με τα κρεμμυδάκια να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα.
Προσθέτετε τα φιλέτα μπακαλιάρου και σιγοβράζετε για 15 ακόμα λεπτά. Δοκιμάζετε το φαγητό στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέστε ακόμα λίγο.

[*] Ο μπακαλιάρος όσο βράζει τόσο σκληραίνει. Γι” αυτό όταν πρόκειται να τον φτιάξετε με σάλτσα πρέπει να ετοιμάζετε πάντα πρώτα τη σάλτσα και μετά να προσθέσετε το μπακαλιάρο για να σιγοψηθούν μαζί για λίγα μόνο λεπτά.

πηγή: sintayes.gr