Λεμονόπιτα με μαρέγκα

images_15_09-01-Trex-lemon-meringue-pie-Lets-Bake-recipe-book_450x450-450x350.jpg

Υλικά

Για τη βάση:
225 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο [μαργαρίνη] από το ψυγείο σε κομμάτια
2 1/2 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη κρέμα λεμονιού:
50 γρ. κορν φλάουρ
125 ml νερό
250 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
430 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. μαργαρίνη σε κομμάτια
4 αυγά

Εκτέλεση

Για τη βάση: Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι κοσκινισμένο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα κομμάτια βουτύρου και χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας τρίψτε τη βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι η ζύμη να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέστε και το νερό και ανακατέψτε καλά.
Μεταφέρετε τη ζύμη στο πάγκο εργασία σας πάνω σε μεμβράνη, τη σκεπάζετε με δεύτερη μεμβράνη και ανοίγετε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη πάχους 5 χιλιοστών περίπου. Απλώνετε τη βάση σε ένα λαδομένο στρογγυλό σκεύος ή ταρτιέρα, πλάτους 23-24 εκ. περίπου. Κόψτε περιμετρικά αυτό που περισσεύει, τη σκεπάζετε με το λαδόχαρτο και την αφήνετε 20′ στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Μετά το ημίωρο βγάζετε τη βάση από το ψυγείο και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο 15′-20′. Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. *

Για τη κρέμα λεμονιού: Βάζετε σε μια κατσαρόλα, το κορν φλάουρ, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη μισή ζάχαρη και σιγοβράζετε για 5′ περίπου ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να πήξει. Κατεβάστε από τη φωτιά.
Χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους αυγών με το βούτυρο, ρίχνετε σταδιακά πολύ λίγο από το ζεστό μείγμα λεμονιού μέσα στα αυγά, συνεχίζοντας δυνατά το χτύπημα μέχρι να γίνει χλιαρό. Τέλος το ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα, που έχετε κατεβάσει από τη φωτιά, ανακατεύοντας δυνατά.
Μεταφέρετε τη κρέμα πάνω στη ψημένη βάση και την ισιώνετε με μια μαρίζ ή με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού. Αφήνετε στην άκρη να κρυώνει μέχρι να φτιάξετε τη μαρέγκα.

Για τη μαρέγκα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 ° C. Χτυπάτε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη την οποία προσθέτετε σταδιακά [1 κ.σ. τη φορά], μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Την απλώνετε πάνω από τη κρέμα λεμονιού, δημιουργώντας κορυφές με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 6′-8′ μέχρι να πάρει η μαρέγκα ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει τη κόβετε και την απολαμβάνετε.

* Προαιρετικά, πριν βάλετε τη ζύμη στο φούρνο, σκεπάστε τη με λαδόχαρτο και προσθέστε όσπρια ή ρύζι για να αποφύγετε να φουσκώσει.

πηγή: sintayes.gr