Κοτόπουλο με καπνιστή παντσέτα σιγοβρασμένο σε μπύρα

images_14_39847_l-614x350.jpg

Υλικά

1 κοτόπουλο [1.500 γρ. περίπου] σε μερίδες
700 γρ. πατατούλες baby κομμένες στη μέση
100 γρ. καπνιστή χοιρινή παντσέτα [σε πακέτο] χοντροκομμένη
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
1 κουτάκι μπύρα [330 ml]
1 ζωμό κότας διαλυμμένο σε 250 ml καυτό νερό
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερή
80 γρ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια
250 γρ. ντοματίνια
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνετε σε πιατέλα.
Προσθέτετε άλλο λίγο λάδι στο τηγάνι και βάζετε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση. Τις αλατίζετε ελαφρώς και τις σοτάρετε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να “θωρακιστούν” και ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τη καπνιστή παντσέτα και το σκόρδο, σοτάρετε ανακατεύοντας για 2′ ακόμα και προσθέτετε και το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1 ακόμα λεπτό ακόμα.
Βάζετε και το κοτόπουλο στο τηγάνι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με όλη τη μπύρα. Αφήνετε να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία για 3′-4 “ περίπου. Μόλις εξατμισθεί η μπύρα κατά το ήμισυ, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, τη ρίγανη και τις ελιές.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο ήμισυ και σιγοψήνετε το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. 30′ πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτετε και τα ντοματίνια. Κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε γαρνίροντας με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.

πηγή: sintayes.gr