Κινόα-Το νέο μυστικό της μακροζωίας;

images_16_kinoa_nao.jpg

Το κινόα καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Ίνκας πριν από το 5000 π.Χ. ως η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα.

Η πρωτεΐνη του κινόα είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα γεγονός που την κατατάσσει στα θρεπτικότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Επίσης αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. Το κινόα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

Το κινόα είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων και βιταμινών (Β1, Β2, Β3, Ε και D ) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Αυτός είναι ο λόγος που το κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους.

Θρεπτική αξία : Ο σπόρος περιέχει περίπου 38% υδατάνθρακες 19% πρωτείνες,5% λιπαρά ζάχαρη 5% Τα 100γρ άψητων σπόρων κινόα αποδίδουν 368 θερμίδες.

Έρευνες:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, ένα μπολ με κινόα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες ασθένειες κατά 17%.

Ο Δρ Lu και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης όπως η βρώμη και το κινόα είναι ευεργετική στην πάλη ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τις αναπνευστικές παθήσεις, το διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με τη διατροφή και την υγεία από το National Institute of Health (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας), της American Association of Retired Persons (Αμερικανική ένωση των συνταξιούχων).

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούσαν 367.442 άτομα, ηλικίας 50 ετών και άνω από οκτώ διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής.

Η ομάδα του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Lu Q, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν 34 γραμμάρια (1,2 ουγκιές) από δημητριακά ολικής αλέσεως ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% σε σχέση με όσους έτρωγαν μόλις 3,98 γραμμάρια την ημέρα.

Το σημαντικό είναι ότι τα ευρήματα αυτά παρέμειναν ίδια, ανεξάρτητα από τις ηλικίες των συμμετεχόντων, τον Δείκτη Μάζας Σώματος τους, από το αν κάπνιζαν, και από το πόσο δραστήριοι ήταν. Το γεγονός αυτό δείχνει πως τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τις μελετώμενες τροφές δεν επηρεάστηκαν από άλλους παράγοντες και η υψηλή κατανάλωση των τροφών αυτών είχε ευεργετική επίδραση σε παχύσαρκους και μη, σε καπνιστές και μη, σε αθλούμενους και μη αθλούμενους.

Ο Δρ Lu Qi, δήλωσε ότι: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων δημητριακών με που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου και από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα αναπνευστικά νοσήματα. Τα ευρήματά μας θα πρέπει να παρακινήσουν και άλλους ερευνητές στο μέλλον… να καταθέσουν περαιτέρω έρευνες με τις ευεργετικές επιδράσεις των δημητριακών ολικής αλέσεως και εν δυνάμει τα αποτελεσματικά συστατικά τους όπως οι φυτικές ίνες και τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών».

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πίτουρο, η βρώμη και το κινόα περιέχουν 25% περισσότερη πρωτεΐνη από τα εξευγενισμένα δημητριακά, όπως εκείνα από τα οποία παρασκευάζεται το άσπρο αλεύρι και το ρύζι. Μάλιστα, τα περισσότερα διατροφικά πλάνα συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο και θειαμίνη. Πιστεύεται επίσης ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Γι’ αυτό λοιπόν βάλτε το κινόα, τη βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας με κάθε τρόπο. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ γάλα με 2 κουταλιές βρασμένο κουάκερ, 2 κουταλιές βρασμένο κινόα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Το κινόα είναι ένας σπόρος που όταν μαγειρευτεί μοιάζει πολύ με δημητριακό. Έτσι, μπορεί να συνοδεύσει εύκολα μια σαλάτα με λαχανικά, να συνδυαστεί με κρέας ή ψάρι αντί για ρύζι ή πατάτες. Δοκιμάστε το!

Βιβλιογραφία

Tao Huang, Min Xu, Albert Lee, Susan Cho, and Lu Qi. Consumption of whole grains and cereal fiber and total and cause-specific mortality: prospective analysis of 367,442 individuals. BMC Med. 2015; 13: 59.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος