Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι νηστίσιμα

images_16_Stuffedcalamari-617x350.jpg

Υλικά

1 1/2 κιλό καλαμάρια [μέτρια]
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
1/2 κουταλάκι σαφράν [προαιρετικά]
μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδου
αλάτι – πιπέρι
Σταφίδες – κουκουνάρι [προαιρετικά]

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αφαιρώντας το κοκαλάκι και τα μάτια τους, χωρίζετε τα πλοκάμια από τη κουκούλα.
Τα ξεπλένετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίσουν.
Κόβετε τα πλοκάμια σε κομματάκια. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και ανακατεύετε.
Ρίχνετε και το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια και το αφήνουμε για 1′ να γυαλίσει.
Σβήνετε με το μισό κρασί , αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να μαγειρευτεί για λίγο προσθέτοντας λίγο νερό, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Μόλις κρυώσει ανακατεύουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.
Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμαράκια και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο και χυθεί η γέμιση, να κλείσετε τις άκρες τους με μια οδοντογλυφίδα.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο κρασί, το ελαιόλαδο και τα ντοματάκια και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πάρουν ωραίο χρώμα τα καλαμαράκια.

πηγή: sintayes.gr