Κέϊκ σοκολάτας με πορτοκάλι

images_12_OrangeChocolateMagicCake3-638x350.jpg

Υλικά

120 γρ. βούτυρο ανάλατο [τύπου βιτάμ] λιωμένο
2 1/4 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
4 αυγά [χωριστά κρόκοι-ασπράδια]
1 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
3 κ.σ. Cointreau [ή άλλη γεύση πορτοκάλι λικέρ]
1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 καψουλίτσα βανίλιας
φέτες μανταρινιού ή πορτοκαλιού σε κομματάκια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 20 Χ 20 εκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγού με 2-3 σταγόνες ξίδι μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο το λικέρ και τη βανίλια και χτυπήστε για 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο. Προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ το μείγμα αλεύρι/κακάο και το γάλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάτε για 1-2 λ ακόμα.
Αφήνετε το μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με μαρίζ, ανακατεύοντας απαλά, με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ. περίπου. Αφήνετε το κέϊκ να μισοκρυώσει, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει πλήρως. Το βάζετε σε πιατέλα το κόβετε σε κομμάτια, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με μια φέτα μανταρινιού ή με φέτες πορτοκαλιού κομμένες σε κομματάκια.

πηγή: sintayes.gr