Έξυπνα μυστικά…για τη μείωση του σωματικού βάρους

images_10_2445195_m.jpg

Η υπερβολική αύξηση ή η μείωση του σωματικού βάρους, εμφανίζεται σε περιόδους ψυχολογικής έξαρσης. Τέτοιες περίοδοι, είναι είτε με σημάδια ευδιαθεσίας είτε με έντονη μελαγχολία.Στη περίοδο της έντονης ευδιαθεσίας, η τάση για ακολουθία ακραίων κινήσεων περιοριζεται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ελέγχεται πιο σωστά.

Όμως, σε περίοδο με έντονα τα σημάδια μελαγχολίας, η τάση για κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων πέραν του φυσιολογικού, είναι σύνηθες.Όμως, αλλάζοντας ορισμένες κινήσεις στο lifestyle, θα παρατηρηθεί μία σημαντικού βαθμού απώλεια σωματικού βάρους.

Τέτοιου είδους τεχνάσματα – tips, είναι τα εξής:

1.Ξεκινήστε μία φυσική δραστηριότητα, ανεξαρτήτου βαθμού δυσκολίας και έντασης.

Εντάξτε 3 ημέρες στην εβδομάδα με μέγιστη διάρκεια 30λεπτά, ώστε να αυξήσετε τον ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού σας.

2. Κρατήστε ημερολόγιο εργασιών.

Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, οργανώστε εν συντομεία τις εργασίες σας και θέστε εφικτούς στόχους.

3. Υπολογίστε τις θερμίδες σας.

Στη καθημερινότητα δεν έχουμε τόσο ελεύθερο χρόνο, να μπορούμε να σκεφτούμε το τι τρόφιμα πρέπει να τρώμε και το πόσες θερμίδες έχουν τα τρόφιμα.. Όμως, μπορούμε χονδρικώς να υπολογίσουμε το τι τρόφιμα έχουμε καταναλώσει στο σύνολο της ημέρας και να τα κατηγοροποιήσουμε και στη συνέχεια να τα πολλαπλασιάσουμε με τον μέσο όρο της κάθε κατηγορίας. Παράδειγμα, έχουμε φάει 5 προιόντα, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των αμυλωδών, τα πολλαπλασιάζουμε με τον μέσο όρο των 8ο θερμιδών, οπότε απο τα αμυλώδη έχουμε φορτώσει τον οργανισμό μας, με 400θερμίδες-χονδρικώς.

4. Σύγκρινε τα ρούχα σου.

Πρίν αποφασίσεις ότι πρέπει να προσέχεις, δες πόσο εύκολα φοράς ένα συγκεκριμένο ρούχο, στη συνέχεια κάθε εβδομάδα ήλεγχε το πόσο πιο εύκολα το φοράς και το πόσο πιο άνετο είναι. Θα τονώσεις τη ψυχολογία σου και σίγουρα είναι μια μέτρηση όχι ακριβής αλλά σίγουρα ανεκτή, ως προς την επιβράβευση των προσπαθειών σου.

5. Διάβαζε άρθρα περί διατροφής και υγείας.

Θα αποκομήσεις γενικές γνώσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν όχι μόνο στο να προβληθείς σε μία παρέα αλλά και να νιώσεις πιο σίγουρη/σίγουρος, πλέον, ως προς τις διατροφικές σου επιλογές και να μην καταναλώνεις τρόφιμα έχοντας έπειτα το άγχος να θα παχύνεις ή όχι. Στην ουσία, θα αναπτύξεις ένα μέρος της διατροφικής παιδείας, την οποία σίγουρα χρειάζεσαι για την ορθή πορεία της υγείας σου και της ψυχολογίας σου.

6. Σχεδίασε υγιεινά γεύματα.

Αφού διαβάσεις σχετικά άρθρα με την διατροφή, θα μπορέσεις να σχεδιάσεις υγιεινά γεύματα, τα οποία δεν θα »ενοχλήσουν» την υγεία σου και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης, θα μπορέσεις να φτιάξεις ένα πρότυπο γεύμα πρωινού, το οποίοι θα σου χαρίσει ενέργεια και ευδιαθεσία για την σίγουρα δύσκολη συνέχεια της ημέρας σου. Τέλος, θα μπορέσεις να μειώσεις σταδιακά τις καταναλισκόμενες ποσότητες, διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σου βάρος.

7. Απομακρύνετε το άγχος.

Προσπαθήστε να αποφορτιστείτε απο τη συνεχή καθημερινή πίεση και το άγχος της ημέρας. Θα κερδίσεις, μία ήρεμη σκέψη ως προς την επιλογή υγιεινών γευμάτων και σίγουρα θα καταναλώσεις τις ανεκτές – αποδεκτές ποσότητες τροφίμων, οι οποίες θα αμαδείξουν τη λάμψη σου και δεν θα καταβαραθρώσουν την ψυχολογία σου.

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος