Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές;

images_6_3555148_m.jpg

Τα συμπληρώματα είναι διατροφικά σκευάσματα τα οποία έχουν παρασκευαστεί για να βελτιώσουν την θρεπτική κατάσταση (εάν είναι απαραίτητο) και συγκεκριμένα για να βελτιώσουν την αθλητική δραστηριότητα. Όταν αναφερόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές, αναφερόμαστε για συμπληρώματα τα οποία βοηθούν τον αθλητή να αποδώσει καλύτερα με διάφορους τρόπους.

Τα συμπληρώματα για το bodybuilding είναι μοναδικά διότι είναι σχεδιασμένα για ένα συγκεκριμένο σκοπό, για να βελτιώσουν την σωματική κατανομή, ένα «εργογενές» συμπλήρωμα.

Τα συμπληρώματα, γενικότερα, αποτελούνται από φυσικά ή συνθετικά συστατικά τα οποία είναι εκχυλίσματα φυτών και βοτάνων, αμινοξέων, ή βιταμινών και μετάλλων. Αυτές οι ενώσεις είναι συστατικά τα οποία βρίσκονται ευρέως σε πολλά τρόφιμα.

Κάποιος μπορεί να διαλέξει να πάρει ένα συμπλήρωμα για να αυξήσει την πρόσληψη ενός συγκεκριμένου συστατικού ή για κάποιο άλλο λόγο, όπως π.χ. για την αύξηση της μυϊκής μάζας, την μείωση του σωματικού λίπους, ή την βελτίωση της «δύναμης» ή της αντοχής.

Τάκας Πανταζής

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος