Παιδογυναικολόγος, ο πρώτος ιατρός της γυναίκας

images_3_6463093_s.jpg

Ο γυναικολόγος είναι ο ιατρός τον οποίο η γυναίκα επισκέπτεται συχνότερα από οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας ιατρό. Ο γυναικολόγος αποτελεί τον «Ιατρό της γυναίκας» και είναι αυτός ο οποίος την κατευθύνει και συμβουλεύει για διάφορα ζητήματα υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη γέννηση, τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία, την εφηβεία, έως την αναπαραγωγική ηλικία και την εμμηνόπαυση.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, η πρώτη επαφή γνωριμίας, που θα έχει το νεαρό κορίτσι με το γυναικολόγο, να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη την γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του. Την κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση για μια τέτοια επικοινωνία με το νεαρό κορίτσι και την έφηβη έχει ο Παιδογυναικολόγος. Ο εξειδικευμένος αυτός Γυναικολόγος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στην καθημερινή πρακτική του.

Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Περιπτώσεις αμφιβόλων έξω γεννητικών οργάνων σε νεογέννητα, πρέπει να διερευνώνται αμέσως και να αντιμετωπίζονται. Οι κολπίτιδες αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, ενώ οι συχνότερες διαταραχές της εφηβείας δεν είναι άλλες από αυτές της περιόδου. Το πεδίο, με το οποίο ασχολείται ο Παιδογυναικολόγος, περιλαμβάνει ευρύτατη λίστα παθήσεων, από περιπτώσεις ογκολογίας, μέχρι και μαιευτικής, με τις κυήσεις στην εφηβεία να αποτελούν αδιαμφισβήτητα κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Η Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία επεκτείνεται και σε άλλους, ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τομείς, όπως ο Οικογενειακός Προγραμματισμός με θέματα αντισύλληψης και αγωγής σεξουαλικής υγείας νέων.

Η διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων προβλημάτων, αλλά και η πρόληψη αρκετών ασθενειών της Παιδικής Γυναικολογίας, γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους Παιδογυναικολόγους. Αυτά τα Ιατρεία πλαισιώνονται από εξειδικευμένες ομάδες με ειδικούς άλλων συναφών ειδικοτήτων, όπως: ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, αναισθησιολόγους, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις παιδοψυχολόγους, και φυσικά εξειδικευμένες μαίες και νοσηλεύτριες.

Η πρόληψη και ενημέρωση γίνεται μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους, διανομή έντυπου υλικού, διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού ή επιστημονικού χαρακτήρα, αλλά ακόμα και σε άμεση επικοινωνία με πολίτες, εφήβους και γονείς.

Το Κέντρο Healthy Lady εξειδικεύεται στην Παιδική Γυναικολογία. Ειδικά εκπαιδευμένοι ιατροί προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων παιδιών, εφήβων και νέων γυναικών. Με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην αναπαραγωγική υγεία μικρών κοριτσιών, αλλά και νέων γυναικών, παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες γυναικολογικής υγείας. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε την δυνατότητα του μικρού κοριτσιού και της νέας γυναίκας να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει.

Χριστόπουλος Παναγιώτης

Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων