Λεμονοπορτοκαλόπιτα με σάλτσα γιαουρτιού του Λευτέρη Λαζάρου

images_8_portokalopita.jpg

Υλικά 

600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total
10 αβγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα)
4 πορτοκάλια το ξύσμα (στο χοντρό του τρίφτη)
2 λεμόνια το ξύσμα
300 ml ηλιέλαιο
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. γ. baking powder
4 βανίλιες
500 γρ. φύλλο κρούστας τριμμένο σε ένα μπολ με το χέρι όσο πιο πολύ γίνεται, απευθείας από την κατάψυξη

Για το σιρόπι

4 πορτοκάλια το χυμό 
2 λεμόνια το χυμό 
500 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό

Εκτέλεση 

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να δέσει ελαφρά, και το αφήνουμε να κρυώσει
Χτυπάμε για 5 λεπτά στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ηλιέλαιο ώσπου να αφρατέψουν.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο φύλλο κρούστας, τις βανίλιες, τα ξύσματα και το baking powder, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.
Προσθέτουμε επίσης τη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα ταψί κουζίνας έτσι ώστε μετά το ψήσιμο το πάχος τού γλυκού μας να μην είναι πάνω από 2,5 εκατοστά.
Ψήνουμε στους 160°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Σιροπιάζουμε τη λεμονοπορτοκαλόπιτα με κρύο σιρόπι αμέσως όταν τη βγάλουμε από το φούρνο.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού 150 ml κρέμα γάλακτος 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 2% 1 κουτάλια άχνη ζάχαρη
Ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι Total 2%, τη ζάχαρη και την κρέμα σε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι βάζουμε δίπλα από κάθε κομμάτι μια μικρή κουταλιά από τη σάλτσα.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ