Επιθετικότητα σκύλου προς σκύλο. Υπάρχει λύση ;

images_9_3526675_blog.jpg

Βήμα 8
Απευαισθητοποιήστε τον σκύλο σας απέναντι σε άλλους σκύλους

Το πρόβλημα με τα περιστατικά επιθετικότητας σκύλου προς σκύλο είναι πως το ερέθισμα του άλλου σκύλου είναι τόσο δυνατό και το περιβάλλον τόσο αποδομημένο με αποτέλεσμα η «μάθηση» να μην μπορεί να συμβεί. Συχνά ο σκύλος μας «φορτώνει» γρήγορα και μπαίνει σε διαδικασία αντίδρασης καθώς ο άλλος σκύλος είναι πολύ κοντά, κοιτάζει έντονα, είναι υπερ ενεργητικός ή μας προκαλεί έντονα.

Στην διαδικασία της απευαισθητοποίησης εκτελούμε θετική εκπαίδευση του σκύλου σε ελεγχόμενο περιβάλλον αρχίζοντας με την ασθενή εκδοχή του προβλήματος και σταδιακά προχωράμε συστηματικά προς την πραγματική έντασή του.
Τι μπορούμε να αναμένουμε από την τροποποίηση συμπεριφοράς σε περιστατικό επιθετικότητας σκύλου προς σκύλο.
Για να δείτε την διαφορά πρέπει εσείς αρχικά να τοποθετηθείτε υπέρ αυτής της αλλαγής. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές βλέψεις και προσδοκίες μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο σκύλος και μόνο αυτός. Τα καλά νέα είναι πως ο κλάδος της Μηχανικής της Συμπεριφοράς μας προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία γνώσης και κατανόησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα σφαιρικά. Με εφόδιο την γνώση και την εμπειρία φέρνουμε και εφαρμόζουμε τις τεχνικές εκείνες που υλοποιούν την αλλαγή. Σταθερά, συστηματικά, με συνέπεια και αναμονή (όχι υπομονή) ΝΑΙ «πάνω από το 80% των περιπτώσεων διορθώνεται».

Στέφας Αντώνης

Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων, Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων, Βοηθός Κτηνιάτρου