Διατροφή κατα την διάρκεια των εξετάσεων

images_9_eatexams.jpg

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση, την απομνημόνευση και την αυτοσυγκέντωση των μαθητών;

 

  • Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στην βελτίωση της απόδοσης των μαθητών.
  • Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 βοηθούν στην γενική λειτουργία του εγκεφάλου και την αποκατάσταση της μνήμης. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το ελαιόλαδο κλπ.
  • Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β. Η βιταμίνη Β βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τροφές πλούσιες σε Β είναι το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, καθώς και τα γαλακτοκομικά.
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και στη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα βουλιμικά επεισόδια και τις υπογλυκαιμίες (τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά).
  • Κατανάλωση υγρών. Η σωστή κατανάλωση υγρών ( φυσικοί χυμοί και νερό) συμβάλει στην αποφυγή αφυδάτωσης του οργανισμού. Κρατώντας λοιπόν τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, διασφαλίζεται η σωστή αναλογία των ηλεκρολυτών σας. Η αυξημένη κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σεροτονίνη για την βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση του άγχους (μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας, ζυμαρικά. μπανάνα και λιπαρά ψάρια κλπ)

Καλή προετοιμασία, αισιοδοξία, οικογενειακή υποστήριξη και ισορροπημένη διατροφή είναι οι πυλώνες που στηρίζουν την επιτυχία που ανατέλλει. Καλά αποτελέσματα!

Κολυβίρας-Τζιβανιώτης Ι. Στέλιος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


    Pages: 1
  • 2