Τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και σας αρκεί; Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία σας;

enageyma_home.jpg

03

Εύκολη αύξηση βάρους

Όπως προαναφέρθηκε εκτός από την συχνότητα των γευμάτων σημαντικό ρόλο στην απώλεια του βάρους παίζει σαφώς και η ποιότητα του γεύματος. Ο οργανισμός διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα του μεταβολισμού ανάλογα το είδος του θρεπτικού συστατικού που του προσφέρουμε και στο χρόνο που του το προσφέρουμε.

Μια μελέτη του 2012 από Ιάπωνες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο έδειξε ότι όταν τα ποντίκια που τρέφονταν με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά την ημέρα, είχαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια ποσότητα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα χωρισμένα όμως σε δύο γεύματα ημερησίως. Τα ποντίκια που έτρωγαν μία φορά την ημέρα είχαν αποκτήσει περισσότερο βάρος και είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλύτερο θα ήταν να καταναλώναμε ένα πιάτο τηγανιτές πατάτες μοιρασμένες σε δυο μικρότερα γεύματα, από το να τις καταναλώσετε όλες μαζί ως ένα βραδινό γεύμα.

Οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν στηρίξει τα αποτελέσματα αυτά στα γονίδια και στην θεωρία του κιρκαδικού ρυθμού 24ωρου (βιολογικό ρολόι), σύμφωνα με την οποία το σώμα καίει τις θερμίδες που λαμβάνει με διαφορετικό ρυθμό μέσα στη μέρα, δηλαδή το πρωί έχει την ικανότητα να κάψει και να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που του παρέχουμε. Όσο περνάει η ώρα οι αντοχές που οργανισμού μειώνονται, κατά συνέπεια και οι καύσεις.

Η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ημερησίως διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα γονίδια έκφρασης των ποντικών. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να ισχύουν για τον άνθρωπο καθώς μέσα από αναδυόμενες έρευνες φαίνεται πως οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι έμφυτοι και μπορούμε να τους επαναφέρουμε με βάση τις συνήθειές μας.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μια φορά την ημέρα κυρίως το βράδυ είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.