Τροφές που βοηθούν να “κάψουμε” το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς!

liposkoilias_home.jpg

08 

 

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Diabetes Care» τα άτομα που κατανάλωναν μονοακόρεστα λιπαρά κατάφεραν να χάσουν περισσότερο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με εκείνα που δεν προσλάμβαναν αυτού του είδους τα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ελέγχουν καλύτερα τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που σηματοδοτούν την αποθήκευση του λίπους κεντρικά γύρω από την κοιλιά και την μέση.

Βιβλιογραφία

Baladia E. et al. [Effect of green tea or green tea extract consumption on body weight and body composition; systematic review and meta-analysis]. Nutr Hosp. 2014 Mar 1;29(3):479-90.

Jacques PF., Wang H. Yogurt and weight management. Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5):1229-34.

Johnston CS., et al. Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab (Lond). 2006 Aug 31;3:35.

Katcher HI et al. The effects of a whole grain-enriched hypocaloric diet on cardiovascular disease risk factors in men and women with metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):79-90.

Lerman-Garber I., et al. Effect of a high-monounsaturated fat diet enriched with avocado in NIDDM patients. Diabetes Care. 1994 Apr;17(4):311-5. Stewart E.J., et al. Oral sensitivity to fatty acids, food consumption and BMI in human subjects. British Journal of Nutrition. 2010,104(01) July:145-152.

Weigle DS et al. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1):41-8.

Zemel B.M., et al. Dairy-Rich Diets Augment Fat Loss on an Energy-Restricted Diet: A Multicenter Trial. Nutrients 2009, 1(1), 83-100.

 

 

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος