Υπολογίζετε σωστά την καθημερινή σας δραστηριότητα ή μήπως υπερβάλλετε;

ypologisteswsta_home.jpg

01

Πώς ορίζεται η άσκηση;

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (WHO, 2002) η φυσική δραστηριότητα αποτελεί το σύνολο των κινήσεων που πραγµατοποιούνται στα πλαίσια της καθηµερινής διαβίωσης, της εργασίας, της αναψυχής και των αθλητικών δραστηριοτήτων ενώ η ένταση της χαρακτηρίζεται ως µικρή, µέτρια και υψηλή.

Παράλληλα διαχωρίζεται σε συνήθη και σε φυσική δραστηριότητα αναψυχής. Με τον όρο συνήθη φυσική δραστηριότητα καλύπτονται δραστηριότητες της καθηµερινής διαβίωσης, όπως για παράδειγµα περπάτηµα, δουλειές του σπιτιού και κηπουρική ενώ ως δραστηριότητες αναψυχής αναφέρονται το κολύµπι, ο χορός η ποδηλασία και η συµµετοχή σε προγράµµατα άσκησης που οργανώνονται σε γυµναστήρια, κέντρα άσκησης και αναψυχής. Η άσκηση συγκεκριμένα, ορίζεται ως σχεδιασμένη, δομημένη και επαναληπτική κίνηση που στοχεύει να βελτιώσει ή να διατηρήσει συστατικά της φυσικής κατάστασης.

Αναλύοντας τον παραπάνω ορισμό μια γυναίκα που κάνει καθημερινά τις δουλειές του σπιτιού και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση για αρκετή ώρα έχει μια συνήθη φυσική δραστηριότητα μικρής έντασης. Δεν αποτελεί μορφή άσκησης παρόλο που το σώμα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση καθώς δεν πρόκειται για μια οργανωμένη άσκηση σε συγκεκριμένο χρόνο, με καθορισμένο ρυθμό και ένταση. Παρά ταύτα, πολλές γυναίκες θεωρούν ότι οι δουλειές του σπιτιού ή η κίνηση στο χώρο της δουλειάς τους είναι μια μορφή φυσικής δραστηριότητας και μάλιστα υψηλής έντασης μέσω των οποίων θα έπρεπε να «καίνε» αρκετές θερμίδες.

Οι θερμίδες που καίει ένα άτομο μέσω της άσκησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η φυσική του κατάσταση, το βάρος του, τη σύνθεση του σώματός του, το χρόνο και την μορφή της φυσικής δραστηριότητας που κάνει.