10 Χριστουγεννιάτικες συνταγές από αγαπημένους μας σεφ!

10xristougenniatikessyntagesapochef_home.jpg

03

3. Κουραμπιέδες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο από βαζάκι (από το ψυγείο, για να είναι κρύο και στερεοποιημένο)
120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
110 γρ. ζάχαρη άχνη + αρκετή ακόμη για πασπάλισμα
25 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνουμε στους 160° C, στις αντιστάσεις (όχι στο γκριλ), για 7 – 8 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανίζουμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί ή τα βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και τα περνάμε από πάνω με τον πλάστη, πιέζοντας ώστε να κομματιαστούν.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ρευστή κρέμα (όσο περισσότερο χτυπάμε το μείγμα, τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες). Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά, προσθέτοντας και το ρούμι (ή το κονιάκ). Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό, ελαφρώς κολλώδες, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° – 170° C.

Κόβουμε λίγη-λίγη ζύμη με τα χέρια και πλάθουμε κουραμπιέδες στρογγυλούς, διαμέτρου περίπου 3 εκ. Για να ψηθούν όλοι στον ίδιο χρόνο θα πρέπει να τους πλάσουμε όσο το δυνατόν πιο ίσους, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιούμε ζυγαριά. Γύρω στα 35 γρ. ανά κουραμπιέ είναι το ιδανικό μέγεθος.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε σειρές στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τους πιέζουμε λίγο με το δάχτυλό μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° – 170° C για 20 – 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε και τις άλλες δόσεις. Βάζουμε μπόλικη άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε εκεί λίγους-λίγους τους κρύους κουραμπιέδες (αν είναι ζεστοί, θα νοτίσει η άχνη και δεν θα φαίνονται ωραίοι). Τους φέρνουμε 3 – 4 «βόλτες» μέσα στην άχνη ώστε να καλυφθούν καλά και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα κάθε στρώση με λίγη ακόμη άχνη.

Συμβουλές

Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει περίπου 30 με 35 κουραμπιέδες, αν τους πλάσουμε έτσι ώστε να έχουν βάρος 35 γρ. ο καθένας. Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη διπλή δόση, διπλασιάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μπέικιν πάουντερ.

Οι κουραμπιέδες πρέπει να ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι για πολλή ώρα ώστε να μην αποκτούν τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνουν σχεδόν λευκοί.

Πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία, νοτίζουν και χάνουν την τραγανή υφή τους.

Αν δεν προσθέσουμε άχνη, μπορούμε να τους διατηρήσουμε ακόμη και για 3 μήνες, κλεισμένους σε μεταλλικά κουτιά.

Αν δεν βάλουμε αμύγδαλα, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη του κουραμπιέ σε παχύ φύλλο και να «κόψουμε» μπισκότα με κουπ-πατ διαφόρων σχημάτων όπως. αστέρια, καρδιές κτλ.

Για άρωμα, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι ή πορτοκάλι ή τα σποράκια από 1 βανίλια.

Η άχνη ζάχαρη περιέχει ένα μικρό ποσοστό κορν φλάουρ, που συμβάλλει ώστε να μην υγρασιάζει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες μπορούμε να ρίξουμε επιπλέον κορν φλάουρ (περίπου 1 κουταλιά) στην άχνη που χρησιμοποιούμε στο πασπαλίσμα.

Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο ή ροδόνερο, τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο.

www.kathimerini.gr