Αντικατέστησέ το στη νηστεία!

antikatesthsetosthnhsteia_home.jpg

02

2. Μπουγάτσα χωρίς κρέμα με φύλλο κρούστας αντί για μπουγάτσα με κρέμα

Η μπουγάτσα με κρέμα είναι ένα αγαπημένο και πολύ νόστιμο γλυκό! Η μπουγάτσα που προτείνει το dietup.gr για τη νηστεία είναι εξίσου νόστιμη και θα γίνει κι αυτή σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα κι εύκολα γλυκά της παρέας και της οικογένειας!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ)
½ συσκευασία (125γρ) μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών ή 1 φλιτζάνι σπορέλαιο για άλειμμα
Ζάχαρη άχνη, κανέλλα
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
2-3 γαρύφαλλα
Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Αλείφετε καλά ένα μεγάλο ταψί με μαργαρίνη ή σπορέλαιο. Απλώνετε τα φύλλα σε ένα πάγκο και τα αλείφετε κι αυτά ένα-ένα με μαργαρίνη ή σπορέλαιο. Κάθε ένα που αλείφετε το σουρώνετε κατά μήκος και στη συνέχεια το στριφογυρνάτε μια-δυο φορές σε σχήμα σαλιγκαράκι (μην το σφίξετε πολύ, πρέπει να είναι χαλαρό) και το τοποθετείτε μέσα στο ταψί. Το κάνετε αυτό για όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσετε το ταψί σας. Βάζετε τα φύλλα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 190 βαθμούς, στη δεύτερη θέση από κάτω του φούρνου σας. Τα φύλλα όταν βγουν πρέπει να είναι καλά ψημένα και ροδοκοκκινισμένα! Αφήνετε για λίγο να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο περιχύνετε με αυτό τα ψημένα φύλλα και αφήνετε το γλυκό στην άκρη μέχρι τα φύλλα να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Τέλος, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Αν θέλετε, πριν σουρώσετε τα φύλλα, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς και κανελλογαρύφαλλο, φτιάχνοντας έτσι μια απλή νηστίσιμη εκδοχή ενός γρήγορου μπακλαβά.