Πασχαλινά περισσεύματα

new23_perisseymata.jpg

Μία από τις πιο σημαντικές αρχή της Μαγειρικής Οικονομίας είναι το να αποφεύγουμε να πετάμε τρόφιμα. Το πεταμένο φαγητό είναι σημαντικότατη σπατάλη και πολλοί θα συμφωνήσουν πως δεν είναι εποχή για σπατάλες. Πετώντας κάτι φαγώσιμο, πετάμε μαζί τα χρήματα που ξοδέψαμε για να το αποκτήσουμε και όλους τους φυσικούς πόρους που απαιτήθηκαν για να παραχθεί. Αν πετάξεις 100 γραμμάρια κρέας είναι σαν να πετάς 1 κιλό σιτάρι και 500 λίτρα νερό που χρειάστηκαν για να παραχθεί το κρέας.

Το Πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως υπερβολικά φορτωμένο, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλά φαγώσιμα.   Η καλύτερη λύση είναι να οργανώσουμε καλά το τραπέζι έτσι ώστε να μην περισσέψουν πολλά. Καλύτερα να επενδύσουμε τα χρήματά μας σε καλύτερη ποιότητα και παρά σε μεγάλη ποσότητα που θα περισσέψει. Το να τρώμε για μία εβδομάδα το αρνί και τα τσουρέκια που περίσσεψαν δεν είναι και ότι καλύτερο διατροφικά. Τη Δευτέρα του Πάσχα είναι συνήθως η μέρα που μας χρειάζεται συνήθως λίγη Νηστεία!

Στο βιβλίο Μαγειρική Οικονομία περιγράφω τις 4 λύσεις στο πρόβλημα των περισσευμάτων που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στο Πασχαλινό τραπέζι. Επιγραμματικά είναι: 1) Να οργανωθείς από πριν και να φτιάξεις μόνο τόσο όσο χρειάζεσαι για να μη μείνουν περισσεύματα. 2) Να βάλεις μία ποσότητα στην κατάψυξη για να το φας μετά από αρκετές μέρες που θα το έχεις «ξεβαρεθεί». 3)  Να το βάλεις στο ψυγείο και να το «ανακυκλώσεις» δημιουργώντας με αυτό κάποια διαφορετική συνταγή. 4) Να το μοιραστείς με άλλους!

Το Πάσχα είναι λίγο δύσκολο να αποφύγουμε τα περισσεύματα. Τι κάνεις λοιπόν αν τελικά περισσέψουν Πασχαλινά εδέσματα; Η τρίτη λύση μας προτείνει να φυλάξουμε ότι μείνει και να το «ανακυκλώσουμε» στην κουζίνα. Δηλαδή να το χρησιμοποιήσουμε με κάποιον άλλο τρόπο. Ορίστε μερικές καλές ιδέες:

Τσουρέκι: Το κόβεις σε φέτες κομμάτια και το απλώνεις σε ένα ταψάκι ή πιάτο. Σε ένα μπεν μαρί λιώνεις τα σοκολατένια αβγά και κουνέλια που έχουν περισσέψει και ντύνεις το τσουρέκι σοκολατένιο. Με το που ρίξεις λιωμένη σοκολάτα πασπαλίζεις ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή μερικά φουντούκια. Πρόκειται για μία διατροφική βόμβα αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερη απόλαυση. Μπορείς να φας λίγο ή να χαρίσεις σε άπορους της γειτονιάς σου ως πασχαλιάτικο κέρασμα! Μία άλλη ιδέα για το τσουρέκι είναι να βάλεις μισή φέτα στο blender μαζί με μία μπανάνα, κακάο και γάλα (κατά προτίμηση φυτικό). Χτυπάς και έχεις ένα σούπερ Tsourek-Smoothie!

Πατάτες Φούρνου. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με τις πατάτες φούρνου. Μία ιδέα είναι να τις λιώσεις με πιρούνι και να τις σερβίρεις σαν πουρέ. Ακόμα καλύτερα, ανακατεύεις μαζί ψιλοκομμένη ντομάτα και φτιάχνεις την περίφημη ντοματοπατάτα.

Σαλάτα. Μία χωριάτικη σαλάτα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό ελαφρύ γεύμα αν την ανακατέψεις με ζυμαρικά.

Αβγά. Τα βραστά αβγά μπορούν να αποτελέσουν καλές προσθήκες σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Αν έχουν περισσέψει πολλά καλό είναι να τρως λίγους κρόκους, (το πολύ 4-5 μέσα σε μία εβδομάδα) και περισσότερα ασπράδια. Μπορείς να κόψεις τα αβγά στα 2 οριζόντια, να βγάλεις τον κρόκο και να τα γεμίσεις με κάποια ωραία φυτική κρέμα.

Μαγειρίτσα. Λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις με τη Μαγειρίτσα επιεδή έχει πολύ ιδαίτερη γεύση. Aν όμως έχεις φτιάξει μία ελαφριά μαγειρίτσα με μανιτάρια ή κοτόπουλο μπορείς να την πήξεις με λίγο “κορν φλαουρ” και να την κάνεις μία ξεχωριστή σάλτσα ζυμαρικών.

Αρνί και Κατσίκι. Το κρέας είναι αυτό που συνήθως πάντα περισσεύει μετά από το γιορτινό τραπέζι. Μία καλή ιδέα είναι να το ξεκοκαλίσεις και να το βάλεις στην κατάψυξη, έτσι ώστε να το φας μετά από 1-2 εβδομάδες και να μην επιβαρύνεις με περισσότερο κρέας τον οργανισμό σου τις μέρες μετά το Πασχαλινό φαγοπότι. Το ψαχνό κρέας μπορείς να το κάνει πάρα πολλά πράγματα. Μερικές ιδέες: Γέμιση σε κρύο σάντουιτς με μουστάρδα και μαρούλι, Γέμιση για πίτα, μακαρονάδα, Παστίτσιο (στη θέση του κιμά βάζεις το ψιλοκομμένο κρέας που έχεις σοτάρει με λίγη σάλτσα ντομάτας). Πολλές τέτοιες συνταγές όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσεύματα από κρέας υπάρχουν στο βιβλίο Μαγειρική Οικονομία. Το σίγουρο όμως είναι πως αν χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου θα σκαρφιστείς και εσύ πολλές καλές ιδέες.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (cookingeconomy.gr)