12 Πασχαλινές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε!

home.jpg

09

Μαγειρίτσα …η κλασική!

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά 
το λεπτό έντερο από ένα αρνί
¾ φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
2 μαρούλια
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κιλό ξερά κρεμμύδια
3 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί γλυκό ή ημίγλυκο
αλάτι, πιπέρι μαύρο
3 αυγά
4 λεμόνια
3 φλιτζάνια ξίδι
νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη όπου έχουμε ρίξει το ξίδι, τα ανακατεύουμε για να πάει παντού το ξίδι και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Ψιλοκόβουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το άνηθο. Ψιλοκόβουμε και τα εντεράκια και τα αφήνουμε μέσα σε χυμό 2 λεμονιών. Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να «ζεματιστεί» για 5-6 λεπτά. Αφαιρούμε τη συκωταριά από την κατσαρόλα, την στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα πράσα, τον πολτό από τα ξερά κρεμμύδια, αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τα αφήνουμε να βράσουν με τα υγρά τους για τουλάχιστον 20 λεπτά, με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για άλλα 15 λεπτά.

Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο και αρκετό νερό (πάνω από τη μέση της κατσαρόλας). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις το φαγητό αρχίσει και πάλι να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για μία ώρα, χωρίς να αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας.

Μόλις περάσει η μία ώρα ελέγχουμε αν το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμάκι (αν όχι συμπληρώνουμε λίγο και αφήνουμε να ξαναέρθει σε βρασμό), έχουμε έτοιμο το ρύζι (το οποίο έχουμε ξεπλύνει) και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό μας. Αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Τέλος, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής: Χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στη μαρέγκα τους κρόκους και το χυμό από δυο λεμόνια. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε μέσα στο μίγμα 2-3 κουταλιές από το ζουμάκι της μαγειρίτσας και ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μας, ανακατεύοντας ζωηρά. Αφήνουμε τη σούπα για 10 λεπτά (εκτός ματιού κουζίνας) και στη συνέχεια σερβίρουμε.