12 Πασχαλινές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε!

home.jpg

04

Καλιτσούνια με σπανάκι και μυζήθρα

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να μη χρειαστεί όλο)
1 κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
Λίγες σταγόνες τσικουδιά (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
½ κιλό μυζήθρα (ή ανθότυρο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το ψιλοκομμένο σπανάκι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μάραθο, τη μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Φτιάχνουμε το ζυμάρι βάζοντας αρχικά όλα τα υγρά και το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο σε τετράγωνα (λίγο μεγαλύτερα από μια παλάμη). Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Διπλώνουμε όλες τις γωνίες στο κέντρο του τετραγώνου και πατάμε ελαφρά με το δάχτυλό μας για να κολλήσει η ζύμη και να μην ανοίξει το καλιτσούνι μας. Τα τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε τα καλιτσούνια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).