10 Συνταγές για να καταπλήξετε τον Βαλεντίνο σας!

10syntagesgiavalentino_home.jpg

02

2. Ορεκτικό: Τούρτα κρέπες με σπανάκι

Υλικά

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη για το ψήσιμο των κρεπών

Για τον χυλό:

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι γάλα
3/5 φλιτζανιού νερό
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λιωμένη μαργαρίνη ή φυτίνη
2 κουταλιές της σούπας πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση σπανάκι:

½ κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαργαρίνη ή φυτίνη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
½ κιλό τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας (Μπορείτε να επιλέξετε και light τυριά ώστε η τούρτα σας να γίνει πιο ελαφριά)
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 2%
200γρ ζαμπόν χοιρινό η γαλοπούλας χαμηλών λιπαρών κομμένο σε λεπτές λωρίδες

Για τη σάλτσα λεμονιού:

Χυμός 1 λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 αυγό
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (ή 2 κύβους κοτόπουλου αραιωμένους σε χλιαρό νερό)
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή φυτίνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον χυλό για τις κρέπες αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος βάζετε τη μαργαρίνη και σοτάρετε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα υγρά. Μόλις αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά αφήστε για λίγο το μίγμα να κρυώσει και προσθέστε τα τυριά, το γιαούρτι και το ζαμπόν. Αλείφετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο μαργαρίνη και με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνετε από 1 κουταλιά χυλό μέσα στο τηγάνι που έχετε προθερμάνει. Ψήνετε την κάθε κρέπα για περίπου μισό λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να είναι έτοιμη και να ξεκολλάει εύκολα από το τηγάνι. Προσοχή να μην τις κάψετε! Τοποθετείτε τις κρέπες μέσα σε μια στρογγυλή, πυρίμαχη πιατέλα βάζοντας ενδιάμεσα γέμιση σπανάκι. Χτίζετε έτσι σιγά-σιγά μια τούρτα. Φροντίστε να τελειώσετε την τούρτα σας έχοντας στο πάνω μέρος κρέμα και όχι γέμιση. Πασπαλίστε από πάνω με παρμεζάνα και βάλτε την τούρτα σας στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος). Για να φτιάξετε τη σάλτσα λεμονιού βάλτε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν η μαργαρίνη με τα δύο φλιτζάνια ζωμού. Μόλις το μίγμα πάρει μια βράση προσθέστε το αυγό χτυπημένο με το κορν φλάουερ και τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε δυνατά μέχρι να δέσει η σάλτσα σας και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολάκι δίπλα από τις κρέπες ώστε ο καθένας να βάζει κατά βούληση.

arrow_previous arrow_next