Γιορτινό τραπέζι: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

giortinotrapezi_home.jpg

12

12. Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα αποτελεί μία από τις πιο όμορφες παραδόσεις του τόπου μας. Η αναζήτηση του φλουριού φέρνει χαρά και ανυπομονησία σε μικρούς και μεγάλους. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει ένα πολύ θρεπτικό γλυκό αρκεί να την φτιάξουμε λίγο πιο έξυπνα. Χρησιμοποιήστε τη παραδοσιακή συνταγή με τις εξής εναλλαγές.

  • Χρησιμοποιείστε φυτικά έλαια. Αποφύγετε το ζωικό βούτυρο.
  • Χρησιμοποιήστε για γλυκαντικό φρουκτόζη, αντί για ζάχαρη.
  • Βάλτε στη βασιλόπιτά σας ξερά φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα κ.τ.λ..
  • Βάλτε στη βασιλόπιτα σας ξηρούς καρπούς, ώστε να κερδίσετε το οφέλη των καλών λιπαρών που φέρουν.
  • Αν είναι να χρησιμοποιήσετε γάλα, επιλέξτε γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
  • Για τα αυγά: Χρησιμοποιήστε περισσότερα ασπράδια παρά κρόκους. Για παράδειγμα εκεί που είναι να βάλετε 4 αυγά, βάλτε 2 κρόκους και 6 ασπράδια, καθώς οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Για να κλείσουμε πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα βασικό σημείο. Όλα τα παραπάνω καθώς και τα άλλα μέρη του γιορτινού τραπεζιού μας εξασφαλίζουν το πώς θα έχουμε ποιοτικές στις εορταστικές μέρες. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε τη καλύτερη υγεία και το σταθερό βάρος πρέπει να έχουμε και σωστή ποσότητα. Άρα ελέγχουμε το εαυτό μας και ενδίδουμε σε όλους τους πειρασμούς, αλλά με μέτρο!!!

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

arrow_previous arrow_next