Διατροφή την περίοδο των Χριστουγέννων: Είναι εφικτή η διατήρηση του βάρους;

diatrofhtaxristougenna_home.jpg

04

Αλκοόλ

Το αλκοόλ τις γιορτινές μέρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με το φαγητό και κάθε κοινωνική εκδήλωση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή, αφού μετά το λίπος (όπου 1 γρ του αποδίδει 9 θερμίδες), το αλκοόλ αποτελεί την πιο πλούσια πηγή θερμίδων δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες που δίνουν 4 θερμίδες/γρ). Είναι πλέον γνωστό ότι μέτριες ποσότητες αλκοόλ ασκούν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μέτρια ποσότητα αλκοόλ σημαίνει 2 μερίδες αλκοόλ για τον άντρα και 1 μερίδα για την γυναίκα, όπου μερίδα ορίζεται το ένα ποτήρι κρασί (125 ml), ένα κουτάκι μπύρα (330 ml) ή μια μεζούρα αποσταγμένου ποτού, όπως το ουίσκι ή το τζιν (40 ml). Το κόκκινο κρασί υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία ασκούν επιπρόσθετη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο συνδυασμός του με την υπερφαγία των ημερών λοιπόν μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, δρώντας κάθε άλλο παρά προστατευτικά για την υγεία μας και για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή.

Γνωρίζοντας πλέον τι πρόκειται να βρεθεί στο εορταστικό τραπέζι, δίνεται η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης της ενεργειακής πρόσληψης και σωστότερων διατροφικών επιλογών. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να μείνουμε συνεπείς στο διατροφικό πλάνο που είχαμε οργανώσει, αλλά καταναλώσαμε παραπάνω ποσότητες από αυτές που μας αναλογούν, η άσκηση αποτελεί πάντα μια καλή λύση ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση! Καταναλώστε ενέργεια πηγαίνοντας βόλτες με τα πόδια, περπατήστε για να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας αντί να πάρετε το αυτοκίνητο, ανεβείτε με τις σκάλες και μην χρησιμοποιείται το ασανσέρ, χορέψτε στις εξόδους σας και βρείτε χρόνο να γίνετε πιο δραστήριοι στην καθημερινότητα σας, ότι και αν κάνετε.

Καλές Γιορτές σε όλους!

Ηλιοπούλου Ηλιάνα, ΜSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

arrow_previous arrow_next