Φτιαξ΄ το μόνος σου χωρίς συντηρητικά!

ftiaxtomonossou_home.jpg

09

9. Σπιτική κομπόστα βερίκοκο

motoΥλικά

Βερίκοκα
Ζάχαρη*
Νερό
Γυάλινα βάζα με ανοιχτό στόμιο που κλείνουν καλά
* Για κάθε κιλό βερίκοκα θα χρειαστείτε 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη και 1 ½ ποτήρι νερό.

Εκτέλεση

Αρχικά αποστειρώστε τα βάζα: Πλύντε τα καλά, στεγνώστε με πανί και βάλτε τα στο φούρνο (χωρίς το καπάκι) για 20 λεπτά στους 150 βαθμούς. Μετά πιάστε τα με καθαρό πανί και όχι με τα χέρια. Γεμίστε τα βάζα με βερίκοκα που έχετε πλύνει καλά, έχετε κόψει στη μέση και έχετε αφαιρέσει το κουκούτσι. Τοποθετήστε τα βάζα μέσα σε μια κατσαρόλα στον πάτο της οποίας έχετε τοποθετήσει μία λεπτή πετσέτα ώστε να μην κουνιούνται τα βάζα κατά το βρασμό. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.  Αφαιρείται από τη φωτιά και με μια κουτάλα γεμίζετε τα βάζα με τα βερίκοκα μέχρι να καλυφθούν τελείως τα φρούτα. Βάζετε τα καπάκια στα βάζα και σφραγίζετε καλά. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το νερό να φτάσει περίπου στη μέση των βάζων και ανάβετε το μάτι ώστε να αρχίσει το νερό να βράζει. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός αφήστε για 20 λεπτά, ώστε να δείτε το χρώμα των βερίκοκων να γίνεται πιο έντονο, να δείτε φουσκαλίτσες να δημιουργούνται μέσα στα βάζα και τα φρούτα να ανεβαίνουν προς το καπάκι. Αφαιρέστε τα βάζα και αφήστε τα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε καλύτερα μέσα στο ψυγείο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κομπόστα ροδάκινο, αχλάδι και όποιο άλλο φρούτο σας αρέσει. Αν τα βάζα δεν σφραγίζουν καλά ίσως δείτε τα φρούτα να πέφτουν προς τα κάτω μετά από κάποιο καιρό. Αν συμβεί αυτό καταναλώστε τα άμεσα γιατί θα χαλάσουν.

arrow_previous arrow_next