Το παιδί μου… ΠΡΩΤΑΚΙ: Πώς να το προετοιμάσετε σωστά!

new26_6118476a_s.jpg
Η ώρα έφτασε για το μωρό σας να πάει πρώτη φορά στο σχολείο! Για αρκετά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νέα αυτή πραγματικότητα, ειδικά όταν δεν έχουν περάσει από παιδικό σταθμό. Είναι η πρώτη φορά που το παιδί αποχωρίζεται το οικείο, οικογενειακό του περιβάλλον και αναλαμβάνει τις πρώτες του υποχρεώσεις ως μαθητής. Και αφού, όπως λέει πολύ σοφά ο λαός μας “Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, η σωστή προετοιμασία του παιδιού είναι το πιο καθοριστικό βήμα για την καλύτερη δυνατή έναρξη του νέου κύκλου ζωής που το περιμένει!

Δημιουργείστε του θετικά συναισθήματα!

Συζητήστε με το παιδί σας για το πώς αισθάνεται που πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο και μοιραστείτε δικές σας θετικές εμπειρίες από το σχολείο (καλό θα ήταν να αποφευχθούν τυχόν αρνητικά γεγονότα στην παρούσα φάση). Τα παιδιά έχουν την τάση να αφομοιώνουν τα συναισθήματα και τις απόψεις των γονιών τους. Τονίστε το γεγονός ότι το σχολείο είναι ένας χώρος που εκτός του ότι μαθαίνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα, μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πολλούς φίλους.

Κάντε από κοινού ένα πρόγραμμα!

Είναι το πιο δύσκολο στάδιο για το παιδί να μπει στη διαδικασία του προγράμματος και να το τηρήσει. Κάντε το παιδί να νιώσει ώριμο και υπεύθυνο και μέσα από συζήτηση καταγράψετε μαζί τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του. Έπειτα δημιουργείστε από κοινού το πρόγραμμα του, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει το σχολικό πρόγραμμα, τις ώρες που κοιμάται και τρώει, τις ώρες παιχνιδιού, και οτιδήποτε άλλο κρίνετε απαραίτητο. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε προσαρμογή θέλει το χρόνο της, οπότε δώστε χρονικά περιθώρια στο παιδί ώστε να ανταποκριθεί!

Δημιουργείστε τις πρώτες συνθήκες αυτονομίας του!

 Είναι σημαντικό το παιδί από τα πρώτα του σχολικά βήματα να αναλάβει κάποιες ευθύνες του εαυτού του, όπως το πρωινό ξύπνημα και το να διαβάζει μόνο του, έτσι ώστε να του καλλιεργείτε χαρακτηριστικά υπευθυνότητας. Μάλιστα, τα δύο τελευταία παραδείγματα αποτελούν και τα πιο συνηθισμένα παράπονα των γονιών, καθώς προχωράμε στις σχολικές τάξεις. Καλό είναι ο γονιός να θυμάται ότι το παιδί συμπεριφέρεται όπως μάθει. Γι’ αυτό, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, είναι καλό να του παραχωρείτε κάποιες ευθύνες τις οποίες βέβαια να μπορεί να αναλάβει.

 Για παράδειγμα:

– Αγοράστε στο παιδί το δικό του ξυπνητήρι και μάθετε στο παιδί πως λειτουργεί. Ορίστε μια ώρα που πρέπει να ξυπνά, ώστε να προλάβει να πάρει πρωινό και να ετοιμαστεί για το σχολείο!

– Μάθετε το παιδί να διαβάζει μόνο του. Αφήστε το να δείτε πως αντιδρά στις ευθύνες που αναλαμβάνει. Βοηθήστε το όταν δυσκολεύεται, όμως μην είστε “από πάνω του” για να διαβάσει. Το να μάθει το παιδί να διαβάζει με εσάς δίπλα είναι μια συνήθεια που πολύ δύσκολα θα αποβάλει μεγαλώνοντας.

Κάντε το παιδί να νιώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση!

Πολλά παιδιά νιώθουν ιδιαίτερα τρομοκρατημένα όταν πάνε στο σχολείο για πρώτη φορά. Βρίσκονται ξαφνικά σε ένα άγνωστο χώρο, με ένα σωρό άγνωστους ανθρώπους για αρκετές ώρες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται καλά όταν βρίσκεται στο σχολικό χώρο. Σε περίπτωση που αισθάνεται φόβο, μιλήστε με τη δασκάλα του παιδιού ώστε να νιώσει το παιδί περισσότερη ασφάλεια δίπλα σε αυτήν. Κάντε μια βόλτα με το παιδί στην αυλή του σχολείου, ξεναγήστε το στο χώρο και κάντε του θετικές διαβεβαιώσεις ότι στο χώρο αυτό θα περάσει πολύ όμορφα με καινούριους φίλους και θα μάθει πολλά σημαντικά πράγματα. Εξηγήστε στο παιδί ότι για όσο λείπει ο μπαμπάς ή η μαμά από το σχολείο, για οτιδήποτε χρειαστεί θα είναι δίπλα η δασκάλα του που το αγαπάει πολύ. Τονίστε του πόσο χαρούμενοι αισθάνεστε που πηγαίνει στο σχολείο και κάντε το παιδί να νιώσει ότι έχει την εμπιστοσύνη σας!

Καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά!

Μαυρομανωλάκη Ελίζα

Δασκάλα – Παιδαγωγός