Διακοπές: Τι θα φας εκεί που πας! Τοπικές συνταγές που δεν πρέπει να χάσετε! (Μέρος Β)

TopikesSyntagesB_home.jpg

matsata

6. Φολέγανδρος: Ματσάτα

Τα ματσάτα, είδος χειροποίητων μακαρονιών, αποτελούν τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας της Φολεγάνδρου.

Υλικά – Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε ζυμάρι με ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και νερό όσο χρειαστεί προκειμένου το μείγμα μας να είναι αρκετά σφιχτό.

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια την ξαναζυμώνουμε για να μαλακώσει και την χωρίζουμε σε έξι περίπου μικρές μπάλες ζυμαριού, τις οποίες, αφού αφήσουμε και πάλι να ξεκουραστούν λίγο, τις ανοίγουμε σε έξι φύλλα. Το πάχος των φύλλων μας εξαρτάται από το πόσο χοντρά θέλουμε τα μακαρόνια μας.

Αφού αφήσουμε τα φύλλα να σταθούν λίγο, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, για να μην κολλάνε, τα τυλίγουμε σε κύλινδρο και κόβουμε λωρίδες πλάτους περίπου μισού πόντου, σαν τα τυποποιημένα λαζάνια.

Αφού τελειώσουμε το κόψιμο όλων των φύλλων, τινάζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα τα ματσάτα μας για να ξεχωρίσουν και τα βράζουμε για λίγα λεπτά, όπως όλα τα φρέσκα ζυμαρικά.

Σερβίρονται με ξερό Φολεγανδρίτικο τυρί τριμμένο (γυλωμένη μανούρα) και συνοδεύονται με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό ή ακόμα και απλή σάλτσα ντομάτας.

Σημείωση:

Στο ζυμάρι των ματσάτων μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά κι ένα αυγό.

Πηγή: http://www.sifnaiko-fos.gr/

arrow_previous arrow_next