Οι 10 top αντιοξειδωτικές τροφές

10topantiokseidotika_home.jpg

tn_3202076_m

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό, μπλοκάροντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό και εξουδετερώνοντάς τις δεν τις αφήνουν να δράσουν τοξικά. Αν και οι ελεύθερες ρίζες, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού (και πιο συγκεκριμένα, μέρος της άμυνάς του), η αυξημένη συγκέντρωσή τους, προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και το DNA του οργανισμού. Έτσι θεωρούνται υπεύθυνες ως ένα βαθμό για διάφορες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, για κάποια είδη καρκίνου, καθώς επίσης και για την πρόωρη διαδικασία της γήρανσης.

Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να ανταπεξέλθουν στην πληθώρα των ‘’εχθρών’’ του οργανισμού, όπως το κάπνισμα, το άγχος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, η ηλιακή ακτινοβολία κ.α. που αυξάνουν τη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών. Έτσι γίνεται σαφές ότι η λήψη αντιοξειδωτικών εξωγενώς από τη διατροφή είναι επιβεβλημένη.

Τα κυριότερα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο, το λυκοπένιο, τα φλαβονοειδή, το συνένζυμο Q10 κ.α. Παρακάτω αναφέρω 10 από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

arrow_previous arrow_next