10 Μυστικά για το τέλειο Μπάρμπεκιου!

bbq_mystika.jpg

tn_412069_m

9. Τρόπος και χρόνος ψησίματος

Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. Στον πρώτο ψήνετε ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα (σε απόσταση τέτοια ώστε το κρέας σας να μην «αρπάξει» αμέσως εξωτερικά και μείνει εσωτερικά άψητο). Έτσι ψήνετε επίπεδες τροφές με μικρό πάχος όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.
Στον δεύτερο έχετε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετείτε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Έτσι ψήνονται μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα, όπως λουκάνικα, που με το λιώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα. Φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο. Για να σας φτάσουν τα κάρβουνα υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.
Οι μπριζόλες σας θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά για να είναι καλοψημένες (5-7 λεπτά για μέτριο ψήσιμο). Φροντίστε να γυρίσετε την κάθε μπριζόλα 2 φορές από κάθε πλευρά (δηλ δύο 5λεπτα από κάθε πλευρά) για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Τα μπιφτέκια (ανάλογα και με το πάχος) θα χρειαστούν περίπου τον ίδιο χρόνο, ενώ τα λουκάνικα θέλουν συνολικά περίπου 15 λεπτά.
Για να ψήσετε παϊδάκια θα πρέπει να έχει πέσει η φωτιά, διαφορετικά λόγω μεγέθους (μικρά κομμάτια) θα σας καούν. Υπολογίστε και για τα παιδάκια περίπου 15 λεπτά.
Τα παϊδάκια κοτόπουλου θα χρειαστούν περισσότερο ψήσιμο (περίπου 25 λεπτά), και αρκετές φορές γύρισμα για να μην σας καούν!

 

 

 

arrow_previous arrow_next