Φοβάμαι τον σκύλο μου που ορμάει σε σκυλιά και ανθρώπους, μπορεί να διορθωθεί;

new18_tn_4990434_m.jpg

ΝΑΙ, με συστηματική, οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια και ένα τηλ στην Γραμμή Δωρεάν Βοήθειας για Προβληματικές Συμπεριφορές: 2118008441

 

«Θέλω να μάθετε στον σκύλο μου να μην ορμάει…..».

«Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά μαζί θα του το μάθουμε και κανένας δεν θα είναι κάθετε στον καναπέ, με καφέ και τσιγάρο. Θα έχετε αγώνα κάθε μέρα, αλλά η επιβράβευση θα έρθει γρηγορότερα απ’ ότι πιστεύετε !!»

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών που ζητούν την βοήθειά μου είναι από οικογένειες (σκυλιά με ανθρώπους) σε μια πολύ φορτισμένη κατάσταση όπου νοιώθοντας συνήθως πολλές ενοχές βρίσκονται στο δίλλημα του αν θα κρατήσουν ή όχι τον σκύλο τους.

Η αλήθεια είναι πως έρχονται όταν πλέον η κατάσταση είναι στο κόκκινο και δραστικές, ουσιαστικές και οργανωμένες κινήσεις είναι απαραίτητες τόσο για την ζωή του σκύλου όσο και για την ασφάλεια των ίδιων αλλά και των γύρω τους.

Είναι τα περιστατικά εκείνα που πλέον δεν αντιμετωπίζονται με εκπαίδευση αλλά απαιτείται ένα λεπτομερέστατο, αυστηρό και συγκροτημένο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης». Δουλειά μου ως Θετικός Εκπαιδευτής σκύλων είναι να μπορώ να ξεχωρίσω που σταματά η εκπαίδευση και αρχίζει η τροποποίηση της άποψης του σκύλου δηλαδή η ψυχολογική του κατάσταση απέναντι στον παράγοντα εκείνο που προκαλεί την συμπεριφορά. Τότε οι ρόλοι αλλάζουν και η ειδικότητά μου ως εκπαιδευτής αναλαμβάνει επικουρικό ρόλο ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Η τροποποίηση της συμπεριφοράς είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία που απαιτεί κατάθεση ψυχής και χρόνου. Αναλαμβάνω μόνο τα περιστατικά εκείνα όπου υπάρχει πραγματικά η διάθεση και η αποφασιστικότητα να δουλέψουμε με τους κηδεμόνες του σκύλου προς τον κοινό στόχο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της άσκοπης δαπάνης του χρόνου, καθώς για το περιστατικό που θα αναλάβω κάποιο άλλο ΔΕΝ θα μπορέσω να το εξυπηρετήσω γνωρίζοντας πολύ καλά πως αυτό μπορεί να στοιχίσει την ζωή του σκύλου ή τον σοβαρό τραυματισμό κάποιου συνανθρώπου μας.

Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια αυτή οι εκτιμήσεις να είναι ακριβείς και εδώ είναι που η εμπειρία παίζει τον δικό της ρόλο.

Τα σκυλιά αυτά ΔΕΝ χρειάζονται εκπαίδευση και αυτό είναι το κλειδί προς την επίλυση του προβλήματος. Γνωρίζω πολλούς εκπαιδευτές που στην προσπάθειά τους να χειριστούν ένα τέτοιο περιστατικό βοηθούν τελικά τον σκύλο να «μείνει» στον δρόμο, καθώς οι κηδεμόνες απογοητεύονται σπαταλώντας χρόνο και χρήμα χωρίς βελτίωση ή με βελτίωση μόνο επιφανειακή που στην πρώτη ευκαιρία καταρρέει και η προβληματική συμπεριφορά επιστρέφει εντονότερη.

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να εξασκείται βία και πίεση στον σκύλο.

Απόψεις που υποστηρίζουν «δείξε του ότι είσαι ο αρχηγός…», «πάρε την παντόφλα ή την εφημερίδα», «…τιμώρησέ τον», «… ξέρει τι έχει κάνει» και παρόμοια απλά δείχνουν την άγνοια και το χάσμα με τα πραγματικά γεγονότα αλλά και την ψυχολογία των σκύλων. Ποτέ και πουθενά (προκαλώ τον οποιονδήποτε να βρει και να παρουσιάσει) δεν προτείνεται βία και τιμωρία για περιστατικά που απαιτούν τροποποίηση συμπεριφοράς.

Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την βαθειά γνώση της συμπεριφοράς των σκύλων και μια σειρά διαδικασιών που μήνα με τον μήνα βελτιώνονται και αποτελούν την αφρόκρεμα των τεχνικών σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε πλέον και επικεντρωνόμαστε στα κίνητρα αλλά και τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτό που εκλαμβάνουν ως «πρόβλημα» οι άνθρωποι.

Έτσι η λύση δεν εστιάζεται στο να μην ορμά ο σκύλος στον περαστικό επειδή του μάθαμε να «κάθεται» όταν τον βλέπει, αλλά στην αναγνώριση της λειτουργικότητας της επιθετικής συμπεριφοράς.

Σήμερα, με σκληρή δουλειά μπορώ να πως το 80% των περιστατικών έχουν βελτίωση αναγνωρίζοντας παράλληλα την δύσκολη πραγματικότητα του υπόλοιπου 20%. Είναι αποφάσεις δύσκολες έχω όμως εκπαιδευτεί γρήγορα να συγκεντρώνομαι στον στόχο και να μετατρέπω το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα προς όφελος σκύλου και ανθρώπου.

Πάντα υπάρχει κάποιος που περιμένει βοήθεια και μπορούμε να του την προσφέρουμε, αρκεί να κάνει το πρώτο βήμα ο κηδεμόνας του σκύλου γιατί ο σκύλος δεν κάνει τίποτα λάθος, εκτελεί αυτό που του υπαγορεύει το ένστικτό του.

Απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας φτιάξαμε την Γραμμή Δωρεάν Βοήθειας για Προβληματικές Συμπεριφορές: 2118008441. Στόχος είναι να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να πάρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και όχι «τι ερμηνεύουμε ότι συμβαίνει». Είναι πολύ σημαντικό ο κηδεμόνας του σκύλου να έχει την δυνατότητα ένα εξειδικευμένο αυτί να ακούσει τα γεγονότα και να μπορέσει να του δώσει την «Άμεση βοήθεια» που έχει ανάγκη, τουλάχιστον για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Άλλωστε, η φωτιά σβήνει πολύ γρηγορότερα όταν είναι στο αρχικό στάδιο παρά όταν έχει θεριέψει.

 

 

Στέφας Αντώνης

Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων

 Εξειδίκευση: Επιθετικότητα – Φοβίες

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων