Τεστ δυσανεξίας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Αλήθειες και ψέματα

new4_5782128_blog.jpg

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ «της μόδας» τα διάφορα τεστ δυσανεξίας σε τρόφιμα, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες τροφές «παχαίνουν» και πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου κάποιος να χάσει βάρος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σε αυτήν την θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία.

Αποκλείοντας ευρύ φάσμα τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να προκληθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, ενώ η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων είναι εφήμερη και οφείλεται αποκλειστικά στον σημαντικό διαιτητικό περιορισμό που επιφέρουν, άρα και στις μειωμένες θερμίδες που αυτός συνεπάγεται. Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, την σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία δεν είναι μία αλλεργική αντίδραση και δεν έχει σχέση με την ανοσολογία, είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας και των κακών διατροφικών συνηθειών που έχουμε αποκτήσει.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Ρίσβας Γρηγόρης PhD

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος