Στο τραπέζι ψωμοτύρι!

new4_3720158_blog.jpg

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας στο ψωμοτύρι

Το τυρί είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντίδοτο για όσους εμφανίζουν δυσανοχή στη λακτόζη και για τον λόγο αυτό ο οργανισμός τους δεν ανέχεται το γάλα. «Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου, προτρέπει για ευεργετικούς συνδυασμούς των ελληνικών τυριών:

● Με ψωμί: το κλασικό ψωμοτύρι δίνει πρωτεΐνη υψηλότατης βιολογικής αξίας, μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του κρέατος, καθώς στο ψωμί υπάρχει επιπλέον και αμινοξύ που λείπει από το τυρί.

● Με όσπρια: ρεβίθια ή φακές με λίγη φέτα κάνουν μεγαλύτερο καλό, καθώς το τυρί είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και βοηθά στη μεγαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου που υπάρχει στα όσπρια. Με σκέτες τις φακές, ο οργανισμός θα απορροφήσει μόλις περίπου το 25% του ασβεστίου. Αντιθέτως, η επεξεργασία του τυριού, π.χ. το τηγάνισμα- σαγανάκι μπορεί μεν να προσφέρει έξτρα γεύση, αλλοιώνει ωστόσο τη θρεπτική αξία του, ενώ αυξάνει και τις θερμίδες του.

Τα κίτρινα τυριά καλύτερες πηγές ασβεστίου από τα λευκά

Λιγότερο ή περισσότερο αλμυρό ή και πικάντικο στη γεύση, καθένα από τα ελληνικά τυριά κρύβει τη δική του μικρότερη ή μεγαλύτερη διατροφική αξία. Μανούρι ή μυζήθρα Θεσσαλίας, φέτα Παγγαίου, γραβιέρα Κρήτης, κεφαλοτύρι Μακεδονίας, κατίκι Δομοκού ή ανθότυρο συναγωνίζονται, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο κ. Τάσο Παπαλαζάρου, σε θερμίδες, λιπαρά και ασβέστιο. «Από τα πιο παχυντικά εγχώρια τυριά είναι η γραβιέρα και το μανούρι, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως και το κεφαλοτύρι. Αντιθέτως, είναι μύθος η αντίληψη πως η φέτα παχαίνει: έχει μέτρια περιεκτικότητα σε θερμίδες (263 έναντι 402 της εισαγόμενης παρμεζάνας ή 396 του ροκφόρ στα 100 γραμμάρια) γιατί έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», λέει στα «ΝΕΑ».

Ανάλογη είναι και η πλάνη που θέλει το ανθότυρο ως το ιδανικότερο τυρί σε περίοδο δίαιτας. «Όντως έχει λιγότερες (193) θερμίδες από τη φέτα (263), αλλά όχι και τόσο λιγότερες όπως ο πολύς κόσμος πιστεύει, η διαφορά τους είναι πολύ μικρή. Το ανθότυρο, δηλαδή, έχει και αυτό τις θερμίδες του, δεν μπορούμε άρα να το καταναλώνουμε άφοβα κι απεριόριστα». Αυτό, πάλι, που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί είναι, κατά τον κ. Παπαλαζάρου, πως τα κίτρινα τυριά είναι πολύ καλύτερες πηγές ασβεστίου από τα λευκά. «Στην πραγματικότητα τα λευκά τυριά δεν περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο τα κίτρινα. Από τη γραβιέρα, παίρνει κανείς το διπλάσιο ασβέστιο απ΄ ό,τι στη φέτα».

Πηγή: www.nutrimed.gr

Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc

 Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος