Εγώ και το κουνέλι μου

bunny.jpg

Ένα κουνελάκι μπορεί να μας χαρίσει ακόμα και περισσότερα από 10 χρόνια συντροφιάς αρκεί να του παρέχουμε ότι ακριβώς χρειάζεται για να παραμένει υγιές και χαρούμενο.

 

Το σπίτι του

 

Θα πρέπει να έχουμε ένα χώρο όπου θα μπορεί το κουνελάκι μας να περνά τις ώρες που εμείς δε θα μπορούμε να το επιβλέπουμε με ασφάλεια, ακόμα κι αν το έχουμε ελεύθερο στο σπίτι όταν είμαστε εκεί. Για αυτό το σκοπό μπορούμε να έχουμε ένα κλουβί για κουνέλια ή ένα πάρκο για ζώα. Το κλουβί αν πρόκειται να περνά τις περισσότερες ώρες του εκεί θα πρέπει να είναι σε επιφάνεια τουλάχιστον 5 φορές όσο το κουνελάκι και να έχει αρκετό χώρο ώστε να μπορεί να τεντωθεί” και να σηκωθεί στα πίσω πόδια χωρίς να χτυπάει το κεφάλι του στην οροφή. Ο πάτος του κλουβιού θα πρέπει να μην είναι συρμάτινος γιατί τα πέλματά τους είναι ευαίσθητα.

Αν το κουνελάκι κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι θα πρέπει να φροντίσουμε να μην έχει πρόσβαση σε καλώδια γιατί θα τα μασήσει, να μην αφήνουμε ανοιχτά τα ντουλάπια μας και να μην έχει πρόσβαση σε καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια γιατί πολλά είναι δηλητηριώδη για τα κουνέλια. Ένα κουνελάκι που ζει στο κλουβί χρειάζεται να περνά κάποιες ώρες της μέρας εκτός κλουβιού για να μπορεί να ασκείται.

Η τουαλέτα του

Τα κουνέλια μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν δοχεία τουαλέτας όπως και οι γάτες. Μπορούμε να βάλουμε στο κλουβί του ένα μικρό δοχείο με υπόστρωμα για κουνελάκια κ σιγά σιγά αυτό θα μάθει να το χρησιμοποιεί ως τουαλέτα.

Ως υποστρώματα πρέπει να χρησιμοποιούμε υλικά κατάλληλα για κουνέλια. Πρέπει να αποφεύγονται υλικά όπως το πριονίδι, ιδίως όταν είναι από πεύκο ή κέδρο γιατί μπορεί να δημιουργήσει βλάβη στο συκώτι του ζώου και πεπτικά προβλήματα αν το φάει ή ακόμα και αλλεργίες με την επαφή. Ακατάλληλη είναι και η άμμος υγιεινής για γάτες που μπορεί να αποβεί μοιραία για το κουνέλι αν την φάει. Υλικά κατάλληλα για κουνέλια είναι υποστρώματα από κότσαλα καλαμποκιού, pellets πεπιεσμένου χαρτιού, ειδικά επεξεργασμένο ξύλο αλλά και χόρτο ή σανός για κουνέλια.

Η διατροφη του

Η διατροφή είναι το βασικότερο και σημαντικότερο τμήμα της φροντίδας του κουνελιού μας που θα του χαρίσει μακροζωία. Τα περισσότερα κουνέλια που φτάνουν στο κτηνιατρείο φθάνουν λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την λανθασμένη και κακή διατροφή. Κάθε αλλαγή στη διατροφή ή κάθε εισαγωγή νέου είδους στη δίαιτα του κουνελιού μας θα πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά και με προσοχή μήπως προκληθεί διάρροια, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να δούμε άμεσα κάποιο κτηνίατρο.

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να συνίσταται στα παρακάτω :

Χόρτο και άχυρο για κουνέλια

Πρέπει να αποτελεί το κύριο συστατικό της διατροφής του. Πρέπει να είναι μίγμα από άχυρο καλής ποιότητας και από χόρτο (χαμομήλι, τριφύλλι, ραδίκι). Μπορεί επίσης να περιέχει καρότο ή τριαντάφυλλα που το κάνουν πιο ελκυστικό για το κουνελάκι. Ο σανός Αλφαλφα είναι ακατάλληλος για τα κουνέλια λόγω των υψηλών πρωτεϊνών, θερμίδων και ασβεστίου που περιέχει και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.

Το χόρτο και το άχυρο προσφέρει στο κουνελάκι τις απαραίτητες φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία του πεπτικού του συστήματος και προλαμβάνει προβλήματα όπως η παχυσαρκία και οι διάρροιες. Βοηθά επίσης στην σωστή τριβή των δοντιών, καθώς τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και πολύ συχνά έχουμε προβλήματα λόγω της υπέρμετρης αύξησής τους.

Λαχανικά

Μαζί με το χόρτο τα λαχανικά αποτελούν βασικά στοιχεία της διατροφής του κουνελιού μας. Λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα όπως το μαρούλι, τα ραδίκια, η ρόκα, ο μαϊντανός, το κόλιανδρο μπορούν να εισαχθούν σταδιακά από τον έκτο μήνα και μετά στη διατροφή του και πάντα σε μικρές σχετικά ποσότητες. Καλό είναι να τα εναλλάσσουμε μεταξύ τους. Τα πλένουμε πάντα

Φρούτα και λιχουδιές

Στα κουνελάκια αρέσουν πολύ τα φρούτα και οι λιχουδιές. Μπορούμε να τα δίνουμε σε περιορισμένες ποσότητες ως λιχουδιά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα καρότα, τα μήλα χωρίς τους σπόρους, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, το καρπούζι (η φλούδα που τους αρέσει να τη ροκανίζουν). Επίσης οι μπανάνες τα σταφύλια και οι σταφίδες αλλά σε ακόμα μικρότερες ποσότητες διότι περιέχουν πολλή ζάχαρη. Υπάρχουν ειδικές λιχουδιές για κουνέλια με φρούτα και λαχανικά.

Υψιθερμιδική συμπληρωματική τροφή

Υπάρχουν συμπληρωματικές τροφές για κουνελάκια οι οποίες μπορούν να δοθούν ως συμπλήρωμα σε μια ήδη ισορροπημένη διατροφή και ποτέ να μην είναι η αποκλειστική διατροφή τους. Είναι άλλη για νεαρά κουνελάκια και άλλη για ενήλικα και η συνιστώμενη ποσότητα είναι 5 γραμμάρια τροφής ανά 100 γραμμάρια βάρους του κουνελιού για μια ημέρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε κουνελίνη στο ζωάκι μας.

Δεν ταίζουμε ΠΟΤΕ

Καλαμπόκι, ντομάτες, σπόρους μήλων, iceberg, λάχανο, φασόλια, αρακά, πατάτες, παντζάρια, κρεμμύδια, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, γλυκά , αλλά ανθρώπινα φαγητά.

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα

Στο εμπόριο πλέον κυκλοφορούν συμπληρώματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ειδικά για κουνελάκια. Η χορήγησή τους προάγει την υγεία του μικρού μας φίλου, τον βοηθά να διατηρεί μια καλή φυσική κατάσταση και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του.

Κάτι να ροκανίζει

Το ροκάνισμα είναι μέρος της φυσιολογικής συμπεριφοράς του κουνελιού αλλά και απόλυτα απαραίτητο γιατί τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν διαρκώς σε όλη του τη ζωή και αν δεν τρίβονται έχουμε σοβαρά οδοντιατρικά αρχικά προβλήματα αλλά και συστηματικά προβλήματα υγείας ως επακόλουθο. Υπάρχουν ειδικές πέτρες και παιχνίδια απο φυσικό ακατέργαστο ειδικό ξύλο για κουνέλια που μπορούμε να προμηθευτούμε. Λαστιχένια και πλαστικά παιχνίδια για σκύλους είναι ακατάλληλα για το κουνέλι μας.

Πως τα χειριζόμαστε

Τα κουνελάκια είναι ευαίσθητα ζώα. Πρέπει πάντα να τα κρατάμε με προσοχή και ποτέ δεν τα κρεμάμε από τα αυτιά, στηρίζουμε το βάρος τους κρατώντας τα από την κοιλιά. Στον κτηνίατρο τα μεταφέρουμε πάντα στο κλουβί τους ή καλύτερα σε κλουβί μεταφοράς για ζώα για να μην στρεσσάρονται. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα που αποζητούν την συντροφιά . Για αυτό καλό είναι αν μπορούμε να παίρνουμε κι ένα δεύτερο κουνελάκι για να έχει παρέα ο μικρός μας φίλος τις ώρες που εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί του.

Περιποίηση

Τα κουνέλια δεν κάνουν εμετό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποβάλλουν τις τρίχες που καταπίνουν όταν περιποιούνται το τρίχωμά τους. Θα πρέπει εμείς να τα βοηθήσουμε να καταπίνουν λιγότερες τρίχες βουρτσίζοντάς τα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται τα κουνελάκια φυλών με μακρύ τρίχωμα.

Στον κτηνίατρο

Αν κάτι μας προβληματίζει σχετικά με την υγεία του μικρού μας φίλου καλό θα είναι να αναζητήσουμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας. Ένα κουνελάκι που πονάει μπορεί να είναι ασυνήθιστα ήσυχο, να τρίζει τα δόντια του ή να είναι επιθετικό. Καταστάσεις που απαιτούν την κτηνιατρική συμβολή είναι π.χ. δερματολογικά προβλήματα (πχ αραίωση τριχώματος), ωτίτιδες (έντονο ξύσιμο των αυτιών και ίσως κ “βρώμικα” αυτιά εσωτερικά), τραύματα ή κοκκίνισμα στα πέλματα, εξωπαράσιτα (πχ ψύλλοι).

Άμεσα μεταβαίνουμε στον κτηνίατρο αν το ζωάκι μας κάνει διάρροια, αν σταματήσει να τρώει, αν δούμε την κοιλίτσα του “φουσκωμένη”, αν παρατηρήσουμε κάποιο “εξόγκωμα” πάνω στο σώμα του, αν δούμε αίμα στο κουνέλι ή στο χώρο όπου ζει και σε οφθαλμολογικά προβλήματα.

ΠΟΤΕ δε δίνουμε φάρμακα στο κουνέλι μας από μόνοι μας ή επειδή τα σύστησε κάποιος φίλος μας ή ιδιοκτήτης pet-shop. Πολλά φάρμακα και εξωπαρασιτοκτόνα είναι τοξικά για τα κουνελάκια.

Χρειάζεται να στειρώνουμε και τα κουνέλια?

Η στείρωση του κουνελιού μας πέρα από το ότι προλαμβάνει τις πολλαπλές κυοφορίες όταν έχουμε ζευγάρι κουνελιών έχει και θετικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στην υγεία τους. Εξαλείφεται η επιθετικότητα και το μαρκάρισμα με ούρα του χώρου από τα αρσενικά και στα θηλυκά μηδενίζουμε τα προβλήματα υγείας από το γεννητικό σύστημα καθώς τα κουνέλια είναι δυστυχώς ζώα με πολύ μεγάλα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.

Γιαννακοπούλου Ιωάννα

Κτηνίατρος, DVM